У Кабміні заперечують зростання боргів перед Нафтогазом через монетизацію субсидій

У Кабміні заперечують зростання боргів перед Нафтогазом через монетизацію субсидій

Укрінформ
У Кабміні заперечують, що реалізація урядової постанови про монетизацію субсидій надавачам послуг призвела до зростання заборгованості газопостачальних підприємств перед Нафтогазом.

Про це йдеться у заяві прес-служби Кабміну, оприлюдненій на Урядовому порталі.

“Останніми днями в інформаційному просторі з’явився ряд маніпулятивних матеріалів щодо ходу реалізації урядової постанови про перший етап монетизації субсидій – монетизацію на рівні надавачів комунальних послуг.  Просимо ЗМІ користуватися офіційною інформацією, яка надається урядом і НАК «Нафтогаз», - наголошується у повідомленні.

Зазначається, що згідно з постановою КМУ № 951, кошти, отримані як субвенція з держбюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню, мають виключно цільове призначення. “Це означає, що протягом року вони не можуть бути використані на будь-які інші цілі, окрім сплати податків до державного бюджету учасниками ринку постачання енергоресурсів для населення”, - наголосили в уряді.

Уточнюється, що, окрім того, показники дебіторської заборгованості за відпущений НАК «Нафтогаз України» природний газ є неспівставними із сумою субсидій для населення за спожиті енергоресурси та в декілька раз перевищує їх рівень.

“Більше того, споживачі ПСО (ПСО- постачальники природного газу із спеціальними обов'язками) не купують газ по передплаті, тому дебіторська заборгованість, як правило, з осені на зиму росте, а із зими на весну падає”, - уточнюється у повідомленні.

Відзначається, що також діючі умови контрактів купівлі-продажу газу, укладені між постачальниками ПСО та Нафтогаз, містять відтермінування по оплаті на 25 та 90 днів. Зокрема, передбачано, що остаточний розрахунок за фактично переданий природний газ, який не покривається субсидіями, здійснюється до 25 числа (включно) місяця, що настає за місяцем купівлі-продажу природного газу, на підставі акта приймання-передачі природного газу; а остаточний розрахунок з оплати вартості придбаного природного газу на суму наданих побутовим споживачам пільг, субсидій та компенсацій проводиться за процедурою, визначеною Порядком, протягом 90 днів починаючи з 1 числа місяця, що настає за місяцем купівлі-продажу природного газу, зазначається в повідомленні.

“Тому некоректно наводити період, коли пільги і субсидії ще не надійшли від держави і показувати ріст заборгованості. Станом на 6 березня 2018 року, за даними НАК «Нафтогаз України», заборгованість за тиждень зменшилася по Україні в цілому на 14,7%”, - резюмували в Кабміні.

Читайте також: Монетизація субсидій створить конкуренцію на ринку газу - Данилюк

Як повідомлялося, раніше, зокрема, “Наші гроші” опублікували матеріал, в якому йдеться, що через урядову постанову № 951 облгаззбути за півтора місяці цього року наростили борги перед «Нафтогазом» більше, ніж за весь минулий рік - 11,34 млрд грн із 9 січня по 27 лютого 2018 року проти 10,45 млрд грн за весь 2017 рік.

Особливо, зазначається в публікації, “відзначились облгази «Регіональної газової компанії» Дмитра Фірташа, чиї борги за півтора місяці цього року зросли на 8,07 млрд грн”. 

Керівник «Нафтогазу» пов’язував це зростання боргів із зміною схеми розрахунків по субсидіях населенню, зробленою постановою уряду. Постанова № 951 була прийнята у листопаді 2017 року, але була введена в дію з 1 січня і саме з того моменту облгази різко збільшили темпи накопичення боргів перед «Нафтогазом».

Зазначається, що однією з новел урядової постанови став дозвіл облгазам використовувати кошти, отримані у вигляді субсидій, не тільки для розрахунків з «Нафтогазом», а й з іншими контрагентами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-