У Нафтогазі заявили, що Україна показала себе надійним транзитером газу

У Нафтогазі заявили, що Україна показала себе надійним транзитером газу

Укрінформ
Україна у період аномальних морозів у березні показала Європі, що є надійним транзитером газу, тоді як Росія - ненадійний постачальник.

Про це написав у Facebook головний комерційний директор Нафтогаз Юрій Вітренко. 

"Українці проявили солідарність, відгукнулися на заклик "прикрути", зменшили споживання, що дозволило нам не відбирати газ з транзитних потоків. Ми разом показали Європі, що Україна - надійний транзитер, а Росія - ненадійний постачальник газу. Це важливо з огляду на те, що Європа має знайти в собі сили відмовитися від Північного Потоку 2", - йдеться у повідомленні.

За оперативними даними Нафтогазу, середньозважена ціна газу від європейських постачальників у березні цього року перевищила ціну газу від Газпрому (після її зниження відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу) на 33,9%. 

"Вся ця переплата буде виставлена Газпрому для компенсації. Газпром має нам сплатити компенсацію за невиконання контрактних зобов'язань щодо поставки газу у березні, про що він вже був офіційно попереджений", - зазначив Вітренко.

Читайте також: Українська ГТС транспортувала за день 245 мільйонів кубів російського газу

Він висловив думку, що Україна гідно вийшла зі складної ситуації, однак для Росії картина виглядає негативно.

"Показали світові свою ненадійність як постачальника газа. І що газ використовується Росією як політична зброя. Ну і що до України принаймні нинішня влада Росії може відноситися тільки як до колонії - бо як тільки міжнародний арбітраж наближає контрактні відносини між Газпромом та Нафтогазом до європейських норм, то вони відразу стають "невигідними" для Росії", - наголосив комерційний директор НАК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-