Гройсман запросив латвійський бізнес інвестувати в Україну

Гройсман запросив латвійський бізнес інвестувати в Україну

Укрінформ
Політика реформ, яку проводить уряд України, дозволяє розширювати економічні можливості країни і залучати інвестиції в широкий спектр сфер – від агросектору до космічних технологій.

Про це сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час зустрічі з діловими колами Латвії, повідомляє Урядовий портал. 

«Ми ведемо активно демонополізацію ринків, спрощуємо процедури. Так, ухвалено рішення про спрощення видачі дозволів в добувній промисловості. З 1 лютого на митниці працює "єдине вікно" (оформлення вантажів). Опрацьовуємо план модернізації роботи митниці завдяки встановленню сучасних сканерів”, - сказав Гройсман.

Він нагадав про запровадження електронного реєстру повернення ПДВ, напрацьоване прогресивне законодавство щодо приватизації. “Сьогодні в парламенті знаходяться 32 законодавчі ініціативи – по дерегуляції, по концесії, іншим аспектам. Цього року прагнемо зробити суттєвий стрибок у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business», - сказав Прем’єр-міністр.

Окремо він порушив питання протидії свавіллю контролюючих та силових органів. Гройсман представив останні рішення у цій сфері, у тому числі щодо формування спеціальної урядової комісії, яка розглядатиме випадки тиску на бізнес. Важливими є урядові рішення щодо спрощення сертифікації продукції та виробничих ліній, а також можливість імпортувати в Україну обладнання з розстрочкою сплати ПДВ.

Читайте також: Латвійські бізнесмени хочуть працювати в Україні - прем'єр Кучінскіс

Учасники зустрічі підкреслили, що Україна і Латвія можуть суттєво посилити свою взаємодію – як на двосторонньому рівні, так і на міжнародній арені.

«З Латвією у нас зростає взаємна торгівля – наближаємося до 500 млн дол. Але це може бути й більше», - зазначив глава уряду.

Він звернув увагу, що 4 роки тому через російську агресію Україна втратила 20% економіки та традиційні для себе ринки. Але хай як було важко, держава поступово переорієнтується на нові ринки і веде масштабну модернізацію системи держуправління та економічного регулювання. «Сьогодні стоїмо на шляху модернізації країни. Ситуація змінюється. Вісім кварталів поспіль ми маємо зростання економіки. За прогнозами отримаємо цього року 3% зростання. Але це не відповідає нашому потенціалу, можемо зростати 5 і більше відсотків на рік», - наголосив Прем’єр-міністр.

Запорукою змін глава уряду назвав запровадження розумної регуляції у ключових сферах життєдіяльності країни, скасування застарілих законодавчих норм, а також гармонізацію нормативної бази за стандартами Євросоюзу, з яким Україна має ефективний інструмент співпраці - Угоду про зону вільної торгівлі.

У свою чергу представники ділових кіл підкреслили, що торгівля – лише частина співпраці. Керівники підприємств агросфери та косметичної промисловості Латвії висловили зацікавленість у розвитку спільних підприємств, які вже працюють в Україні, і розбудові нових виробництв, продукцію яких можна виводити на ринки третіх країн. Серйозні перспективи – у використанні спільних транзитних можливостей, а саме – перевалки вантажів від портів Чорного моря до портів на Балтиці. Дві країни, впевнені бізнесмени, можуть стати важливими ланцюгами глобального проекту «Новий Шовковий шлях». Окремо глави компаній акцентували увагу на необхідності підготовки кадрів, тож на часі співпраця в освіті – передусім щодо інженерних та виробничих спеціальностей.

Як повідомляв Укрінформ, 1-2 березня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман перебував з візитом у Латвії. Глава уряду провів низку переговорів, зокрема з Президентом Латвії Раймондсом Вейонісом та прем'єр-міністром Марісом Кучинскісом. Делегації двох країн домовилися посилювати політичний діалог та нарощувати економічну співпрацю в контексті взаємного товарообігу, а також реалізації спільних проектів на ринках третіх країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-