Правильність оцінки нерухомоcті перевірятиме електронний модуль - ФДМУ

Правильність оцінки нерухомоcті перевірятиме електронний модуль - ФДМУ

Укрінформ
Найближчим часом Фонд державного майна технічно осучаснить Єдину базу даних звітів про оцінку та запровадить модуль електронного визначення оціночної вартості.

Про це повідомив в.о. голови ФДМУ Віталій Трубаров на сторінці у Facebook.

"Що це означає та навіщо витрачати 1,9 мільйона гривень на технічне доопрацювання Єдиної бази даних? З моменту запуску нової Системи, недобросовісні оцінювачі більше не зможуть навмисно занижувати вартість нерухомості, що автоматично зменшує розмір податку. На сьогодні від таких недобросовісних дій, бюджет країни недоотримує майже 2 мільярди гривень податків", - заявив Трубаров.

Він пояснив, як діятиме система.

"В електронну систему Єдиної бази буде вмонтовано модуль електронного визначення оціночної вартості. Після того, як оцінювач внесе до бази звіт про оцінку, він автоматично буде перевірятися на відповідність закладеним в системі індикативам і якщо вартість не відповідатиме нормам, то звіт автоматично буде відхилено. Конкретний приклад: договір купівлі-продажу квартири в місті Києві. Задля того, аби не платити реальну суму податку, домовляються з оцінювачем і він дає звіт, що квартира коштує 200 тисяч гривень при ринковій вартості 1 мнл. Потім він цю інформацію вносить до Єдиної бази данних звітів і нотаріус оформлює договір. Більше так не буде", - зазначив очільник ФДМУ.

Читайте також: Фонд держмайна розпочав підготовку до приватизації «Центренерго»

На прикладі Києва Трубаров пояснив, що місто буде розділено на більш як 300 секторів з урахуванням наближеності до центру, близькості до метро, року введення приміщення в експлуатацію.

"Новобудова не може коштувати стільки ж, як хрущовка ", - зазначив він.

Наразі Фондом вже розроблене технічне завдання та розміщено оголошення на сайті «Рrozorro. Публічні закупівлі».

"Варто також звернути увагу і на шквал критики від недобросовісної спільноти оцінювачів, які вже обіцяють зірвати процедуру публічних закупівель шляхом подання до Антимонопольного комітету України скарги щодо начебто «дискримінаційних» умов закупівлі. У 2018 році таке поняття як «оціночна мафія» має зникнути. І Фонд докладе максимум зусиль, аби унеможливити махінації з визначенням вартості об'єкту продажу", - підкреслив очільник ФДМУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-