Картельна змова: Союз птахівників відреагував на звинувачення

Картельна змова: Союз птахівників відреагував на звинувачення

Укрінформ
Асоціація «Союз птахівників України» заявляє про відсутність жодних підстав для звинувачення виробників яєць курячих у порушенні законодавства про захист економічної конкуренції.

Відповідна заява розміщена на сайті асоціації. 

"Асоціація «Союз птахівників України» заявляє про відсутність жодних підстав для звинувачення виробників яєць курячих у порушенні законодавства про захист економічної конкуренції, у зв'язку з нещодавно поширеною в засобах масової інформації заявою про нібито «картельну змову» на ринку Голови Асоціації постачальників торговельних мереж О.Дорошенка, яка за своїм змістом є неправдивою та безвідповідальною", - наголошується в заяві.

Як зазначили в асоціації, аналізуючи ситуацію, потрібно враховувати ряд чинників, які впливають на споживчі ціни і чому порушуються тенденції минулих років.

"Не забуваємо і про фактор собівартості виробництва яєць, яка постійно збільшується через ріст цін на основні її складові. Це в першу чергу зростання цін в минулому році на корми на 17%, на комунальні послуги на 10%, на паливно-мастильні матеріали на 30%, підвищення заробітних плат в секторі більш ніж на 25%, знецінення національної валюти по відношенню до євро за рік склало більше 20%, а це прямий вплив на вартість ветеринарних препаратів, вітамінів, кормових добавок, обладнання, яке закуповується переважно у європейський виробників. Тенденції збільшення собівартості тривають і на початку цього року", - йдеться у заяві.

У Союзі птахівників підкреслюють, що на сьогодні відсутні передумови для зниження цін на яйця.

Ще однією передумовою для утримання високих цін на яйця в асоціації називають спалахи високопатогенного грипу птиці, що призвело до введення деякими країнами світу часткових або повних заборон на імпорт з нашої країни продукції птахівництва.

"На початку минулого року в Україні фіксувалися спалахи високопатогенного грипу птиці, що призвело до введення деякими країнами світу часткових або повних заборон на імпорт з нашої країни продукції птахівництва. Експортні поставки яєць були значно обмежені. Ситуація 2018 року кардинально відрізняється від минулорічної. Основні країни-імпортери українських яєць зняли обмеження, з’явилися нові експортні ринки, зокрема – країни Європейського Союзу, Туніс, Конго, Джибуті, Лівія, Сомалі, Мальдіви, Екваторіальна Гвінея тощо. Експорт яєць в січні перевищив показники січня 2017 року в 2,3 рази, що мало прямий вплив на цінові тренди на внутрішньому ринку", - зазначається в заяві.

Читайте також: На ринку курячих яєць України підозрюють картельну змову

У «Союзі птахівників України» нагадали, що Антимонопольним комітетом було доведено змову не виробників, а великих торговельних мереж.

"Нагадаємо, що картельна змова між великими торговельними мережами була доведена Антимонопольним комітетом України у 2015 році та на 15 найбільших мереж було накладено штрафні санкції на загальну суму більш ніж 200 млн. грн. Однак ситуація суттєво не змінилася і торгівельні мережі продовжують проведення узгоджувальної політики по відношенню до товаровиробників, зокрема яєць. В минулому році вони сповна користувались ситуацією з обмеження ринків збуту і мали можливість диктувати виробникам свою цінову політику. Останні в свою чергу через зменшення каналів збуту, вимушені були йти на поступки та знижувати ціни", - йдеться в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, в Українській асоціації постачальників торговельних мереж заявляють про можливу картельну змову на ринку курячих яєць. В асоціації наполягають на перевірці виробників курячих яєць антимонопольним органом, в рамках якої має бути здійснене дослідження ціни, за якою продукція продається магазинам або оптовим покупцям у нашій країні, та експортної ціни. Про це заявив директор асоціації Олексій Дорошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-