Нафта дорожчає на тлі зупинки лівійського родовища

Нафта дорожчає на тлі зупинки лівійського родовища

Укрінформ
Ціни на нафту в понеділок зростають на тлі тимчасового припинення робіт на лівійському родовищі Ель-Філь(El Feel, Elephant), а також на заявах міністра нафти Саудівської Аравії Халіда аль-Фаліха про скорочення видобутку в країні.

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Вартість травневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent піднялася на 0,27% - до 67,22 долара за барель. Ціна квітневих ф'ючерсів на нафту марки WTI зросла на 0,46% - до 63,84 долара за барель.

У суботу Національна нафтова компанія Лівії (National Oil Corp., NOC) офіційно оголосила форс-мажор на родовищі Ель-Філь у зв'язку з діяльністю на його території озброєних угруповань. Згідно з повідомленням компанії, ці дії були застосовані після того, як члени підрозділу угруповання "Варта нафтових об'єктів" (Petroleum Facilities Guard) регіону Феццан погрожували робітникам, заходили до адміністративних приміщень і стріляли в повітря.

До закриття на родовищі видобувалося 70 тисяч барелів нафти на день. При цьому його виробнича потужність становить 90 тисяч барелів на день.

Крім того, інвестори реагують на заяви міністра нафти Саудівської Аравії Халіда аль-Фаліха, який у суботу заявив, що нафтовидобуток у країні в січні-березні буде набагато нижчий граничних значень у рамках угоди ОПЕК+, при цьому експорт становитиме менше 7 мільйонів барелів на день. У грудні обсяг експорту з Аравії становив 7,045 мільйона барелів за добу.

"На цей час проводиться аналіз, і як тільки ми точно зрозуміємо, куди рухається ринок, ми повідомимо, що маємо намір робити далі. Можливо, послабимо обмеження видобутку... За моїми розрахунками, це станеться у 2019 році. Але коли конкретно і що конкретно ми вирішимо робити - поки що не знаємо", - сказав аль-Фаліх.

Читайте також: МЕРТ пропонує формульне ціноутворення при закупівлях нафтопродуктів - Нефьодов

ОПЕК і низка країн (ОПЕК+), що не входять в організацію, домовилися наприкінці 2016 року у Відні про скорочення свого видобутку нафти сумарно на 1,8 мільйона барелів за добу з рівня жовтня 2016 року, з яких 300 тисяч припадають  на Росію. У листопаді минулого року країни ОПЕК+ продовжили віденську угоду до кінця 2018 року.

Станом на 09:30 за київським часом ціна на нафту марки Brent встановлена на рівні 67,03 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 66,90 долара за барель, що на 14 центів нижче рівня закриття торгів ($67,04).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-