Конкуренція між держбанками може мати негативи для ринку - експерти

Конкуренція між держбанками може мати негативи для ринку - експерти

Укрінформ
Ухвалені Кабміном зміни до Засад стратегічного реформування державного банківського сектору містять передумови для посилення конкуренції між двома держбанками - Ощадбанком та ПриватБанком. 

Про це йдеться в коментарі Центру економічної стратегії за результатами аналізу затверджених 21 лютого Кабінетом міністрів оновлених Засад стратегічного реформування державного банківського сектору, який є у розпорядженні Укрінформу.

«Виходячи із опису в стратегії цільових сегментів Ощадбанку та ПриватБанку, можна очікувати суттєвого посилення конкуренції між двома державними банками. Але така конкуренція не завжди може бути позитивною для держави та ринку. Є ризик, що обидва банки, маючи потенційний доступ до державної допомоги у вигляді докапіталізації або інших преференцій, можуть, конкуруючи один з одним, витіснити приватних гравців, що в сухому залишку матиме негативний ефект для конкуренції в цілому та для держави, яка буде це фінансувати», - наголошують експерти Центру.

Читайте також: В Україні "розпишуть" правила гри на ринку дорогоцінних металів - законопроект

У Центрі економічної стратегії також наголошують на необхідності повного «виходу» держави як акціонера із капіталу державних банків, а не лише поступового зменшення своєї частки в них.

"Зокрема, стратегія передбачає зменшення частки держави у банківському секторі через продаж Укргазбанку у 2019 році, ПриватБанку в 2022 році. Щодо Ощадбанку та Укрексімбанку пропонується лише продаж міноритарної частки. На думку економістів Центру, держава має повністю вийти із капіталу усіх чотирьох державних банків, а не лише поступово зменшувати свою частку в них", - йдеться у коментарі.

Серед позитивних наслідків ухвалених змін експерти назвали плани держави щодо створення незалежних наглядових рад в держбанках та скорочення ризиків, пов’язаних із державою.

"Експерти загалом підтримують прив’язку стратегії до завдань держави в економічному секторі - держави як акціонера та держави як каталізатора економічного зростання, зокрема, через покращення фінансової інклюзивності, боротьби із тіньової економікою. Також експерти підтримують плани створення незалежних наглядових рад, скорочення ризиків, пов’язаних із державою (зменшення частки ОВДП у активах, скорочення частки кредитів держпідприємствам)", - наголосили в Центрі економічної стратегії.

Як повідомлялося, уряд України підтримав розроблені Міністерством фінансів спільно з міжнародними фінансовими інституціями оновлені Засади стратегічного реформування державного банківського сектору.

Передбачається, що реалізація Стратегії держави у банківському секторі дозволить досягти значних переваг як для банківського сектору в цілому, зробить його прибутковим та більш привабливим для іноземних та українських інвесторів, так і для економіки країни, через надання доступу до додаткового фінансування по більш привабливим ставкам та згенерує додаткові доходи для державного бюджету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-