Учасникам фондового ринку слід звернути увагу на нові фінінструменти - Нацкомісія

Учасникам фондового ринку слід звернути увагу на нові фінінструменти - Нацкомісія

Укрінформ
Учасникам ринку капіталу та емітентам цінних паперів слід звернути увагу на нововведення, які планується запровадити у зв'язку з останніми змінами законодавства.

Про це Укрінформу повідомили в Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

"НКЦПФР схвалила нову редакцію двох нормативно-правових актів, які регламентують торгівлю цінними паперами на фондових біржах - Положення про функціонування фондових бірж та Положення про порядок реєстрації змін до правил фондової  біржі. Новації спричинені останніми змінами законодавства, зокрема прийняттям Закону України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів (№2210-VIII) та Закону України про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні (№2164-VІІІ). Учасникам ринку капіталу та емітентам цінних паперів слід звернути увагу на нововведення, які будуть запроваджені", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що обидва документи будуть опубліковані на веб-сайті НКЦПФР для ознайомлення з ними і надання протягом 30 днів пропозицій та зауважень.

Так, відповідно до змін, фондові біржі будуть зобов’язані письмово повідомляти емітентів про внесення їх цінних паперів до біржового списку, у разі якщо ініціатором такого внесення виступає не емітент.

Крім того  емітенти, цінні папери яких включені до біржового списку, будуть зобов’язані повідомляти фондову біржу про дату оприлюднення на власному веб-сайті календарного плану розкриття ними інформації (в тому числі розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР, на власному веб-сайті або через інформаційного агента регульованої інформації, та іншої інформації, яка повинна оприлюднюватись відповідно до законодавства).

Крім того, до біржового списку фондової біржі не зможе бути включений та перебувати там емітент - приватне акціонерне товариство, кількість акціонерів якого не перевищує 100 осіб та в статуті якого передбачено переважне право його акціонерів на купівлю акцій, що пропонуються їх власником до продажу третій особі. Також, фондові біржі зобов’язані виключити з біржового списку емітента, який не оприлюднив на власному веб-сайті календарного плану розкриття інформації до 31 січня кожного року.

Серед іншого, нововведення зобов'язують фондові біржі: перевіряти оприлюднення емітентами, цінні папери яких допущені до торгів на такій фондовій біржі, календарного плану розкриття інформації, а також - здійснювати аналіз розміщених емітентами даних у Загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР (зокрема за такими вимогами: складання фінансової звітності відповідно до МСФЗ, створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером і у складі не менше двох осіб (крім інститутів спільного інвестування та недержавних пенсійних фондів), тощо. 

Відтепер буде запроваджено лише один рівень лістингу, причому вимоги щодо внесення та перебування цінних паперів у лістингу будуть відповідати вимогам, які раніше застосовувались до другого рівня.

Всі емітенти, цінні папери яких включені до біржового реєстру станом на 1 січня 2019 року, повинні мати дійсний проспект цінних паперів, тобто такий, що відповідає новим вимогам законодавства і який зареєстрований в НКЦПФР.

Фондові біржі повинні письмово повідомити емітентів, цінні папери яких на дату набуття чинності змін до Положення про функціонування фондових бірж знаходитимуться у біржовому списку, про необхідність до 1 січня 2019 року привести свою діяльність у відповідність до встановлених умов щодо перебування цінних паперів у біржовому списку.

Читайте також: Мінімізувати ризики на ринках капіталу допоможе рейтингування - Нацкомісія

Новації Положення про порядок реєстрації змін до правил фондової біржі стосуються запровадження в обіг на фондовій біржі деривативів.

З метою збільшення прозорості торгівлі зазначеними фінансовими інструментами комісія розширює обгрунтування, яке біржі подаватимуть у такому випадку. Відповідно до оновленої редакції документа обгрунтування повинно містити:

- опис базового активу, надійність, якість та доступність джерел даних, на підставі яких встановлюється ціна виконання контракту;

- аналіз динаміки ціни базового активу за попередні 1- 3 роки (у разі наявності);

- оцінку відповідності фінансового інструменту потребам ринку та клієнтів;

- інформацію щодо програмного продукту і технічних засобів, які будуть використовуватись при укладанні та виконанні деривативів, або інформацію про заплановані заходи та строки розробки чи придбання програмного продукту і технічних засобів.

"Всі ці зміни сприятимуть підвищенню прозорості біржової торгівлі, відповідальності фондових бірж, покращенню якості розкриття інформації емітентами та відповідно більшій поінформованості інвесторів", - наголосили в НКЦПФР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-