Мінекономрозвитку обіцяє революцію малому бізнесу — стратегія вже готова

Мінекономрозвитку обіцяє революцію малому бізнесу — стратегія вже готова

Укрінформ
Мінекономрозвитку розробило стратегію розвитку малого бізнесу, план імплементації якої наразі вже перебуває на фінальних стадіях.

Про це перший заступник міністра економрозвитку і торгівлі Максим Нефьодов розповів в інтерв’ю LB.ua.

“Ми провели повну революцію - розробили стратегію, і зараз вже на фінальних стадіях план її імплементації. Три речі ми хотіли б пілотувати вже цього року і максимально швидко”, - повідомив чиновник.

Перше, за словами Нефьодова, це інформаційна допомога малому бізнесу.

“Вона навіть уже частково працює: офіс ефективного регулювання ледь не кожного дня викладає якісь інструкції: як відкрити пекарню, п'ять кроків для відкриття барбершопу і таке інше. Це конкретні зрозумілі інструкції для людей: що робити і куди іти для того, щоб реально започаткувати бізнес <...> Усе це є в постанові 943. Це певна інформаційна підтримка”, - повідомив він.

Другий блок стосується регіональної підтримки, бо наявна система "письмове питання міністерству – відповідь", переконаний Нефьодов, є неправильною.

“З людиною треба спілкуватися вживу, а не тільки листами. Ми хотіли спробувати на базі сильних і активних ЦНАПів, яким дозволяє фінансова спроможність місцевої влади, створити можливість підтримки бізнесу, залучивши консультантів. Зі свого боку міністерство має розробити для них інформаційні програми, матеріали, стандарти роботи. А вони будуть допомагати: не тільки відповідати на питання, а й групувати типові питання для нас. Тому що насправді ми не дуже добре відчуваємо малий бізнес. У великого і середнього бізнесу найчастіше є асоціації, там хоч якийсь механізм є. А почути, зрозуміти й узагальнити інтерес малого бізнесу важко”, - пояснив він.

Читайте також: Нефьодов вважає, що Україні замість “екзотичних” потрібні ІТ-олігархи

Третє - це напрацювання фінансового механізму, оскільки пряма фінансова підтримка не є оптимальним рішенням.

“Коли вона припиняється, всі розпадаються на 100 тисяч ФОПів. Вона не діяла ніколи для малого бізнесу. До того ж існує забагато організаційних і бюджетних проблем самого процесу фінансування. Ефективна система, яка працює в багатьох країнах світу, - це часткове гарантування кредитів. Тоді держава може використати банк як плече. Тоді банки виступають хоча б першою ланкою в обороні від ненадійних проектів”, - розповів заступник міністра.

Він пояснив, що для держави це величезна перевага, бо не треба вкладати живі гроші - можна гарантувати частково ці кредити.

“Це first lost guaranties - складний інструмент, який ніколи в Україні ще не використовувався. Ми хочемо його пілотувати. Є такий німецько-український фонд (НУФ), створений дуже давно, з дуже дивною структурою власності: там Кабмін, НБУ і німецькі фахівці. І ми плануємо робити проект через них. Спочатку, якщо цей механізм насправді буде популярним, держава може частково гарантувати банкам кредитні ризики малого підприємця. Відповідно, банк може запропонувати цьому ФОПу меншу ставку, та й узагалі він зможе пройти ризик-менеджмент. Якщо буде успіх, то можна буде розповсюджувати”, - підсумував чиновник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-