Посадові особи Промекономбанку завдали збитків на 781 мільйон - Фонд гарантування

Посадові особи Промекономбанку завдали збитків на 781 мільйон - Фонд гарантування

Укрінформ
Посадовими особами ПАТ «КБ Промекономбанк» та невстановленими третіми особами було завдано загальної шкоди банку на суму 781,1 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

«Відчуження нерухомого майна ПАТ «КБ Промекономбанк», штучне виведення грошових коштів з банку, незаконне заволодіння рухомим майном - не повний список шляхів маніпуляції з активами Промекономбанку, які проводились керівництвом банку та невстановленими третіми особами. В результаті неправомірних дій шахраїв було незаконно відчужене і привласнене нерухоме майно на суму 63 млн грн, при цьому посадовими особами ПАТ «КБ «Промекономбанк» та шахраями було завдано загальної шкоди банку на суму 781,1 млн грн», - йдеться в повідомленні.

Аналіз здійснених фінансових операцій Промекономбанку, проведений уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у рамках ліквідації банку, виявив численні факти, що містять ознаки вчинених кримінальних правопорушень.

Так, 15 вересня 2014 року шахрайськими діями шляхом підробки документів здійснено незаконне відчуження та привласнення найбільш ліквідного активу Промекономбанку, а саме: будівлі та споруди виробничого комплексу заводу бетонних виробів, балансовою вартістю 63 млн грн, які розташовані в Дніпропетровській області, сел. Партизанське. Водночас, у ході ліквідаційної процедури Промекономбанку сепаратисти так званої ДНР захопили та проникли в будівлю банку в м. Донецьку, розграбували та пошкодили приміщення самого Промекономбанку, а також викрали всі матеріальні цінності, що зберігались у банку, та службовий автомобіль. Завдані збитки Промекономбанку склали щонайменше 3,3 млн грн і на даний момент їх повернення не видається можливим. Хоча зазначене майно і включене до ліквідаційної маси банку, продати його з метою розрахунків з кредиторами банку на сьогодні неможливо. Як результат - при зафіксованій «на папері» балансовій вартості 181,6 млн грн група активів основних засобів оцінена незалежними суб'єктами оцінювання у майже 14 разів менше - 13,5 млн грн. 

Читайте також: НБУ погодив кандидатуру чеського банкіра на посаду голови правління Привату

На особливу увагу заслуговує факт здійснення керівництвом ПАТ «КБ «Промекономбанк» низки незаконних дій, пов'язаних зі зловживанням своїм службовим становищем та завчасним, планомірним, штучним виведення ліквідних активів, які в результаті призвели до стійкої фінансової неплатоспроможності банку. З початку 2013 року службовими особами Промекономбанку проводились масові операції з перерахування коштів на рахунки підставних осіб за начебто надані банку консультаційні послуги на загальну суму 3,6 млн грн. При цьому, оплата вартості таких послуг була в рази завищеною порівняно з ринковим рівнем цін за аналогічного роду послуги.

За всіма фактами незаконного заволодіння майном Промекономбанку уповноваженою особою подано 14 заяв про вчинення кримінального правопорушення на загальну суму 781,1 млн грн, з яких 4 заяви на суму 713,1 млн грн щодо посадових осіб банку за доведення до банкрутства та розкрадання коштів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-