НБУ з 12 лютого призупиняє розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів

НБУ з 12 лютого призупиняє розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів

Укрінформ
Національний банк з 12 лютого 2018 року призупиняє розміщення депозитних сертифікатів з терміном погашення 3 місяці.

Про це повідомляє прес-служба НБУ

«З 12 лютого 2018 року Національний банк України призупиняє розміщення депозитних сертифікатів з терміном погашення 3 місяці з огляду на повернення Міністерства фінансів на внутрішній ринок короткострокового державного боргу», - йдеться в повідомленні.

Національний банк відновив розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів у вересні 2017 року, оскільки на той час Міністерство фінансів не здійснювало розміщення 3-місячних ОВДП, а строки угод на міжбанківському кредитному ринку зазвичай не перевищують два тижні, і, як наслідок, формування вартості 3-місячних гривневих ресурсів не відбувалося. Це ускладнювало процес ціноутворення для інших інструментів, зокрема валютних форвардів. 

Натомість, відновлення розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів сприяло формуванню кривої дохідності та підвищенню ефективності трансмісійного механізму монетарної політики НБУ. 

Читайте також: НБУ пояснив причину запитів про клієнтські рахунки в ПриватБанку

Однак сьогодні на грошово-кредитному ринку є й інші індикатори вартості 3-місячних гривневих ресурсів і, відповідно, формування кривої дохідності на відповідному відрізку може відбуватися і без розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів НБУ. 

По-перше, Міністерство фінансів регулярно розміщує 3-місячні ОВДП. 

По-друге, наразі в обігу вже перебуває велика кількість ОВДП з короткими термінами погашення (обсяг таких цінних паперів зі строком погашення до 3 місяців становить 14,4 млрд грн.). Відповідно, в учасників ринку достатньо інструментів для торгівлі, і вони регулярно укладають угоди з ОВДП терміном погашення до 3 місяців на вторинному ринку. 

Разом з тим Національний банк не виключає можливості повернення до розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів у разі, якщо ситуація зміниться, і це буде необхідним для підвищення ефективності трансмісійного механізму монетарної політики НБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-