Для економічного зростання потрібна «кваліфікаційна революція» - доповідь у Давосі

Для економічного зростання потрібна «кваліфікаційна революція» - доповідь у Давосі

Укрінформ
Економічне зростання країни, її добробут та конкурентоздатність на світових ринках у майбутньому залежатиме від того, яке місце займатиме проблема перекваліфікації робочої сили у державній політиці. 

Про це йдеться у доповіді «На шляху до революції перекваліфікації: майбутнє і робота для кожного». Результати масштабного дослідження представили в рамках Світового економічного форуму в Давосі, який розпочав сьогодні роботу.

«Варто уже зараз дбати про підвищення соціальної стійкості в умовах технологічних змін, прокладаючи шлях системам освіти, які будуть готові до реалій майбутнього і готуватимуть наступне покоління працівників», - наголошується у передмові до звіту.

У доповіді зазначається, що у сучасному світі вміння та навики, потрібні на ринку праці, змінюються надзвичайно швидко. Аби будувати кар'єру та претендувати на гідну оплату праці, слід бути готовими до безперервного процесу самонавчання та професійного вдосконалення. Стратегії та програми, спрямовані на перекваліфікацію чи підвищення кваліфікаційного рівня, стануть вирішальними і для конкурентоздатності компаній, підкреслюється у документі. 

Представлене дослідження пропонує «якісно нові інструменти, які допоможуть працівникам, компаніям та урядам визначити пріоритети у своїй діяльності та переспрямувати інвестиції».

Автори дослідження переконані, що зараз існує чимало нових можливостей для тих, хто хоче знайти гідне місце роботи. Особливо зростатиме попит на кваліфіковану робочу силу в ІТ сфері, медицині та освіті, однак у найближчому майбутньому цей список буде постійно збільшуватися.   

Водночас зазначається, що кожній країні буде потрібна «революція» у сфері перекваліфікації, тому варто бути готовими до того, що навчатися доведеться не тільки молодим людям, а й дорослому населенню, опановуючи нові професії з початкового рівня. Авторам дослідження вдалося виявити, що у США, наприклад, до 2026 року 1,4 мільйона робочих проектів будуть витіснені з ринку праці. Однак ті працівники, які пройдуть перепідготовку і вчасно змінять напрямок діяльності, зможуть претендувати на збільшення середньорічної заробітної плати щонайменше на 15 тисяч доларів США. 

Читайте також: Папа Римський - учасникам Давосу: Люди не можуть бути "предметами споживання"

Доповідь «На шляху до революції перекваліфікації: майбутнє і робота для кожного» підготувала група економістів та фахівців із проблем гендерної рівності, модернізації суспільства, міжнародної міграції. Результати дослідження обговорюватимуться учасниками Світового економічного форуму під час кількох робочих панелей. 

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у швейцарському курортному місті Давос розпочав роботу Всесвітній економічний форум, який зібрав понад півсотні глав держав, урядів, міжнародних організацій та бізнес-лідерів. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-