Денисенко: Нафтогаз хоче забрати з кишень усіх нас $4 мільярди

Денисенко: Нафтогаз хоче забрати з кишень усіх нас $4 мільярди

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України", яка у вівторок звернулася до Кабінету міністрів з вимогою щодо компенсації компанії 110 млрд грн витрат, пов'язаних із виконанням спеціальних обов'язків, не надає розрахунків, на підставі яких грунтуються такі вимоги.

Про це написав у Facebook представник уряду у Верховній Раді, народний депутат із фракції "БПП" Вадим Денисенко.

"110 мільярдів гривень сам Нафтогаз називає "недоотриманим прибутком". Але головне, що при цьому реальних розрахунків ніхто не дає", - заявив він.

Натомість, за словами народного депутата, у фінансовому плані Нафтогазу на 2018 рік, який Кабмін відправив на доопрацювання, компанія намагалася "протягнути" непомірно високі витрати на своє утримання.

"НАК "Нафтогаз України" минулого року отримав чистий прибуток майже один мільярд доларів. Сьогодні цей самий Нафтогаз вимагає від уряду виплатити йому компенсацію 110 мільярдів гривень за так званий соціальний газ, який спожило населення. В перекладі на людську мову це означає, що Нафтогаз хоче забрати з кишень усіх нас чотири мільярди доларів. Навіщо це потрібно Нафтогазу? В своєму фінплані на 2018 рік Нафтогаз хотів збільшити утримання центрального офісу до 2,2 мільярдів на рік (в шість разів більше, ніж три роки тому). А середню зарплату в центральному офісі хотів підняти до 156 тис. грн. (це офіційні цифри, які НАК подав на затвердження в Кабмін і які Кабмін провалив)", - обурився депутат.

Читайте також: Нафтогаз оцінив збитки через постачання газу за спецобов'язками у 110 мільярдів

Представник уряду в парламенті звинуватив компанію в небажанні здійснювати реформи, передбачені міжнародними зобов'язаннями України.

"Нафтогаз категорично проти того, щоб виконати вимогу ЄС щодо розподілу транспортування, видобутку і продажу газу в межах однієї компанії. Чому? Та тому, що на простій операції з перепродажу газу від своєї дочірньої компанії Укргазвидобування до самого Нафтогазу заробляється один мільярд на рік. І ще один момент. Як це не дивно, але головним лобістом підняття ціни на газ, окрім МВФ, виступає саме Нафтогаз. Звичайно, держкомпанія говорить, що вони нічого такого не роблять, але їхня заява про 110 мільярдів – краща відповідь на те, чи хоче Нафтогаз підняти ціну на газ", - вважає Денисенко.

Як повідомляв Укрінформ, 23 січня Нафтогаз поширив повідомлення, в якому йдеться про вимогу до Кабінету міністрів сплатити компанії компенсацію витрат, пов'язаних із виконанням спеціальних обов'язків. Такі обов'язки були покладені на ПАТ "Укргазвидобування" та НАК "Нафтогаз України" законом "Про ринок природного газу". При цьому Нафтогаз оцінює суму компенсації у понад 110 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-