Інвестиції в Україну стримує корупція в судовій системі - експерт

Інвестиції в Україну стримує корупція в судовій системі - експерт

Укрінформ
Щоб зробити Україну інвестиційно привабливою країною, потрібно реально працююче в країні право власності.

Про це заявив шведський дипломат, економіст, аналітик Atlantic Council і професор Джорджтаунського університету Андерс Ослунд в інтерв'ю Realist.

"Ніхто не інвестує в країні, де немає права власності. Це – головне. Інше – дрібниці. Це як викинути гроші у вікно, якщо знаєш, що ними не можеш розпоряджатися", - заявив він, відповідаючи на питання про Україну.

Ослунд підкреслив, що корінь проблем з правом власності в Україні лежить у корумпованості судової системи.

"Зараз дуже мало інвестицій, тому що в Україні слабке право власності. Через те, що судді зовсім корумповані і судова реформа зовсім не вдалася, не привела до якоїсь довіри. Через те, що корпоративне рейдерство триває. Навіщо інвестувати в країні, якщо не можна використовувати свої інвестиції через те, що хтось їх краде? Так працює сьогодні Україна. І це причина, чому не вкладаються в неї гроші. Якщо б дали якісь гарантії права власності, тоді було б набагато більше інвестицій", - заявив він.

Читайте також: Двосторонній товарообіг між Україною і Канадою зріс на 60 % - Порошенко

Ослунд також звернув увагу на лист МВФ з приводу ситуації зі створенням в Україні антикорупційного суду. На його думку, позиція МВФ підтверджує недовіру до прагненню України створити умови для економічного розвитку.

"Ви бачили опублікований лист до МВФ з приводу Антикорупційного суду? Це дуже жорстко. І це значить, що МВФ не вірить, що Адміністрація Петра Порошенко хоче мати умови для економічного розвитку. А хоче просто контролювати потоки в економіці, не звертаючи уваги на економічний розвиток. Я думаю, що МВФ і ЄС зараз хочуть бачити серйозні реформи, незалежний Антикорупційний суд. Той, що пропонували зараз – залежний суд, в якому немає гарантій того, що судді не корумповані, що вони займаються головними справами, а не отримують непотрібні. МВФ інтерпретував пропозиції президента від 22 грудня 2017 року в тому ключі, що це був би дуже поганий суд", - заявив дипломат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-