Борг газзбутів перед Нафтогазом торік зріс удвічі і становить понад 20 мільярдів

Борг газзбутів перед Нафтогазом торік зріс удвічі і становить понад 20 мільярдів

Укрінформ
Заборгованість регіональних газопостачальних підприємств (газзбутів) за останні 12 місяців сягнула 20,4 млрд грн, збільшившись протягом року удвічі.

Про це Укрінформу повідомила прес-служба НАК "Нафтогаз України".

"Нафтогаз" розпочинає оприлюднення інформації щодо заборгованості регіональних газопостачальних підприємств. Інформація буде оновлюватися щотижнево. Станом на 9 січня 2018 року сумарна заборгованість цих компаній склала 20,4 млрд грн (без урахування обсягів газу, поставлених у грудні), збільшившись за останні 12 місяців удвічі", - йдеться у повідомленні.

"Нафтогаз" сподівається завдяки розкриттю інформації запобігти неконтрольованому збільшенню заборгованості газзбутів.

"Нафтогаз" зобов’язаний постачати газ за поточними правилами, встановленими Кабінетом міністрів України. Викликає занепокоєння відсутність належним чином оформленого порядку проведення розрахунків з фінансування державою пільг та субсидій населенню (постанова Кабінету міністрів №951, яка вступила в силу з 1 січня 2018 року)", - прокоментували у компанії.

"Нафтогаз" висловлює думку, що нові правила створюють для газзбутів можливість використовувати профінансовані державою субсидії для розрахунків з іншими оптовими постачальниками. В тому числі, переконані у компанії, ці гроші можуть бути використані для оплати газу, проданого газзбутами не населенню, а комерційним споживачам.

«За новими правилами ми зобов’язані постачати газ, але газзбути зможуть направляти отримані за нього гроші на розрахунки з іншими компаніями. Це є не монетизацією, а створенням можливості для виводу грошей як з "Нафтогазу", так і з державного бюджету України», - зауважив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв. 

Читайте також: Частину основних фондів "Газу України" продадуть, щоб погасити борги

Як повідомлялося, поточний порядок постачання газу для потреб населення визначає, що "Нафтогаз" є єдиною компанією, яка зобов’язана надавати газ регіональним газопостачальним підприємствам на пільгових умовах. Відповідно, газ для продажу населенню газзбути купують виключно у "Нафтогазу". Частину газу для населення, використану отримувачами пільг та субсидій, оплачує державний бюджет. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-