Хто такий Петр Крумханзль і чому він опинився в Приватбанку?

Хто такий Петр Крумханзль і чому він опинився в Приватбанку?

Укрінформ
“Укрінформ” розбирався, за які такі заслуги чеський банкір очолив найбільший державний банк України

Наглядова рада Приватбанку обрала головою правління 52-річного чеського фінансиста Петра Крумханзля. Посада лишалась вакантною з 26 червня минулого року, коли тодішній очільник банку Олександр Шлапак пішов у відставку. На той момент Приват було успішно націоналізовано і наставав час підготовки його до приватизації.

“Укрінформ” писав про ситуацію в Приватбанку півроку тому та й про те, з яких причин банк півроку залишався “обезголовленим”. Наразі нічого особливо не змінилось. Навряд чи зараз інвестори надто зацікавлені в купівлі Привату. На це є кілька причин. По-перше, за той рік, поки Приватбанк належить державі, у банка проявилось чимало проблем, серйозніших за звільнення низки топ-менеджерів. Так, клієнтська база Привату практично не постраждала і не в останню чергу через звичку - адже, наприклад, жоден інший український банк не може похвалитись платіжною системою рівня Привату. Але з іншого боку, в “Приваті” чимало “токсичних” активів – наприклад, кредитів, що були надані компаніям, афілійованим з “групою Коломойського”.

Втім, головне завдання для держави - зробити з Приватбанку “цукерочку”, а згодом його вигідно продати – залишається незмінним. Для цього, очевидно і запросили Петра Крумханзля.

На відміну від колишнього очільника Привату Олександра Шлапака, про чеського фінансиста мало що відомо. Відтак, Укрінформ вирішив розібратись, хто ж такий Петр Крумханзль, чим прославився в банківській справі і які прогнози щодо подальшої долі Приватбанку під його керівництвом?

Знайомтесь, чеський фінансист Петр Крумханзль

Чех Петр Крумханзль за освітою – математик. Диплом здобув 1990-го року в найвідомішому виші Чехії – Карловому університеті Праги.

Відомо про нього мало, наприклад “сіра пляма” - період з 1990-го по 2003 роки. Можна лише припустити, що за цей 13-річний період Крумханзль отримав добрий досвід роботи в банківській справі, що дозволило йому зайняти посаду топ-менеджера банку світового масштабу. Уже в 2004 році Крумханзль був призначений операційним директором чеської філії Райффайзен Банку, де пропрацював до 2008 року.

У 2008-му, в розпал світової фінансової кризи, Петр Крумханзль отримав роботу в Україні – став операційним директором “Райффайзен Банку Аваль”. На офіційному сайті Приватбанку зазначено, що в якості одного з керівників української філії “Райффайзену”, він досяг суттєвого зменшення витрат за рахунок реструктуризації системи відділень та впровадження нових бізнес-моделей, а також адаптував банк до несприятливих ринкових умов.

В 2011 році, Крумханзль перейшов в Interim Management & Consulting – міжнародну компанію, що займається тимчасовим керівництвом та консалтингом в сфері фінансів. А в 2013-му його було призначено операційним директором державної австрійської компанії Heta Asset Resolution. Між іншим, ця компанія спеціалізувалась на управлінні так званими “поганими активами” - такими, що є збитковими, або є предметом суперечки сторін.

Петр Крумханзль
Петр Крумханзль

Підсумуймо, хто ж очолив Приватбанк. По-перше, Петр Крумханзль має досвід роботи топ-менеджера в провідних світових банківських організаціях. По-друге, Крумханзль вже знайомий з українським банківським середовищем, тож розуміється, як вивести банк з кризового стану саме в Україні. І по-третє, він має непоганий досвід управління “поганими” активами – тобто, є ймовірність, що в разі виведення їх з Приватбанку, вони не шкодитимуть державі. Насамкінець, невелика кількість інформації про Крумханзля може свідчити про те, що ця людина зосередиться на керівництві банком, а не займатиметься популізмом. Складається враження, що чеський спеціаліст навмисне будував свою кар’єру так, щоб стати головою правління Приватбанку!

Що очікує Приватбанк під керівництвом Крумханзля?

Судячи з усього, головним завданням Петра Крумханзля буде підготовка Приватбанку до приватизації. Зважаючи на його досвід і характеристику, ймовірно, доля Привату буде така: “погані активи”виокремлять в нову структуру, а власне з Приватбанку Крумханзль буде робити “цукерочку”, яку захочуть купити іноземні інвестори.

Експертне середовище погоджується з тим, що “погані” активи варто відокремити від Приватбанку. Економічний аналітик Борис Кушнірук вважає, що це необхідно зробити, але так, щоб уникнути зайвих витрат з бюджету. А голова Комітету економістів України Андрій Новак висловлює думку, що новостворена структура має продати “погані” активи за демпінговими цінами – адже це є нормальною європейською практикою.

Втім, економісти скептично ставляться до ймовірної приватизації Приватбанку найближчим часом. На думку Бориса Кушнірука, найбільше іноземних інвесторів відлякують судові процеси між Приватбанком та оточенням Коломойського, які наразі – у розпалі. “Західні інвестори мають бути впевнені, що Коломойський в майбутньому не зможе через суд повернути собі банк. Це питання має вирішитись вже в юридичній площині”, - вважає економіст.

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Інша справа, що за той рік, поки Приватбанк належить державі, вся банківська система не показала наочних позитивних змін. Борис Кушнірук вважає, що наразі єдиний вихід для “Привату” - продати 10-15% акцій потужній фінансовій організації, наприклад, Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) з правом подальшої купівлі ще частини банку. “У такому разі буде забезпечено європейські стандарти в роботі Приватбанку. Як наслідок – з’явиться інтерес більшої кількості інвесторів до українських банків”, - зазначає економіст.

Виходить, що саме для цього і було запрошено Петра Крумханзля. По-перше, він зможе давати незалежну оцінку «зсередини» українській банківський сфері, а по-друге, можливо, й підготує на продаж частину акцій Приватбанку.

Отже, призначення Петра Крумханзля – спеціаліста зі світовим ім’ям, гарною репутацією і актуальним досвідом виглядає, як добре обдуманий крок. Вдалий чи невдалий – покаже лише час, але не надто довгий.

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-