ПриватБанку сьогодні нічого не загрожує - Гройсман

ПриватБанку сьогодні нічого не загрожує - Гройсман

Укрінформ
ПриватБанк через рік після націоналізації працює ритмічно, йому нічого не загрожує.

Про це під час години запитань до уряду сказав Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"ПриватБанк, як ви знаєте, був націоналізований. Я виходив з інтересів декількох десятків мільйонів українських вкладників. Сьогодні ПриватБанку нічого не загрожує, він працює ритмічно", - зазначив Гройсман.

Як повідомляло агентство, на прес-конференції у грудні 2016 року голова Національного банку України Валерія Гонтарева повідомила, що інспекційні перевірки НБУ виявили нестачу капіталу ПриватБанку. На 1 квітня 2015 року вона становила 113 млрд гривень, до чого призвела криза в українській економіці і неправильна кредитна політика банку. Понад 97% корпоративного портфеля, який становив 150 млрд грн на 1 квітня 2015 року, були кредити, пов'язані з акціонерами компанії. 

Читайте також: ПриватБанк продає свою "дочку" в Латвії

Лише за 2016 рік Національний банк провів понад 30 зустрічей із власниками та керівництвом фінансової установи. Національний банк неодноразово продовжував термін докапіталізації. Проте станом на 1 грудня 2016 року нестача в капіталі банку зросла до 148 млрд гривень, а ліквідність банку істотно знизилася. Банк майже рік не виконував нормативу обов'язкового резервування, а прострочена заборгованість перед регулятором за стабілізаційними кредитами склала 14 млрд гривень, загальна заборгованість - 19 млрд гривень.

18 грудня 2016 НБУ оголосив ПриватБанк неплатоспроможним. Після цього НБУ звернувся до Кабінету міністрів України з пропозицією передати цей системно важливий банк у власність держави.

Націоналізація ПриватБанку відбувалася в кілька етапів. Спочатку Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів до нього тимчасову адміністрацію, а потім продав усі сто відсотків його акцій Міністерству фінансів за умовну одну гривню. Для того щоб покрити діру в капіталі у майже 150 мільярдів гривень, Міністерство фінансів внесло державні облігації на суму 116 млрд грн, а решту вдалося покрити завдяки коштам, які зберігали у ПриватБанку пов'язані з колишніми акціонерами та керівництвом фірми особи - так звана операція «bail-in».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-