Суд Англії заморозив активи Григоришина по всьому світу - ЗМІ

Суд Англії заморозив активи Григоришина по всьому світу - ЗМІ

Укрінформ
Високий суд Англії та Уельсу видав наказ про заморожування активів групи Енергетичний стандарт україно-російського бізнесмена Костянтина Григоришина.

Рішення винесено як забезпечувальна міра в рамках арбітражного розгляду з Вадимом Новинським і Володимиром Лук'яненко-молодшим на більш як $300 млн навколо великого машинобудівного підприємства ПАТ "Сумське НВО", повідомляє LIGA.net з посиланням на обґрунтування суду від 20 грудня.

"Рішення винесено на вимогу адвокатів Володимира Лук'яненка-молодшого і компаній, пов'язаних з Новинським, які побоюються, що Григоришин може приховувати активи, щоб уникнути виплат за рішенням арбітражу", - йдеться у публікації.

Зокрема, суд видав всесвітній наказ про арешт щодо активів групи Енергетичний стандарт, яка належить Григоришину (worldwide freezing order - WFO). "Це попереднє рішення, що обмежує відповідача у розпорядженні та користуванні своїми активами, які знаходяться по всьому світу", - пише видання.

У рішенні суду згадуються, зокрема, наступні українські компанії: Запоріжтрансформатор, Турбоатом, ВАТ Сумське НВО, Укррічфлот, Запорізький кабельний завод, Сварог Ессет Менеджмент: "Сам наказ про WFO є конфіденційним, повного списку заморожений активів у відкритому доступі немає. Григоришину також належать великі пакети акцій у цілому ряді українських обленерго".

У ході судового слухання, адвокати Лук'яненка змогли довести суду, що існує ризик того, що Григоришин спробує "розмити" свої активи. У кінцевому рахунку це може призвести до невиконання рішення арбітражу на $305,8 млн.

Видання зазначає, що саме рішення про замороження активів суд може прийняти лише за наявності доказів, що у відповідача (Григоришина) ці активи є. Саме це завдання було потрібно довести юристам Лук'яненко.

Читайте також: Обленерго Григоришина через суд скасувало рішення Кабміну щодо боргів "ЛНР"

Як повідомлялося, 9 травня 2016 року Лондонський комерційний арбітраж прийняв рішення про виплату "Енергетичним стандартом" понад $305,8 млн Новинському і Лук'яненку. 5 жовтня Високий суд Англії відмовив адвокатам Григоришина в апеляції на це рішення.

Із загальної суми, $55,8 млн стосуються порушення акціонерного угоди (JVA) з боку Григоришина, які полягають у виведенні коштів з Сумського НВО на користь компаній Техноимопрт і ТОВ Енергетичний стандарт, підконтрольних Григоришину.

Інша частина суми ($250 млн) стосується "опціонної угоди". Згідно з рішенням арбітражного суду, стільки компанія Григоришина зобов'язана заплатити партнерам, щоб виконати зобов'язання з пут-опціоном. За даними LIGA.net, мова йде про викуп частки Лук'яненка в НВО ім. Фрунзе.

Фото: Дмитро Ларін / Українська правда

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-