Китай зводить нанівець плани Москви щодо побудови ЄврАзЕС - експерт

Китай зводить нанівець плани Москви щодо побудови ЄврАзЕС - експерт

Укрінформ
Китай останнім часом посилив позиції в економіках пострадянських країн, насамперед Середньої Азії, чим зводить нанівець плани Москви щодо побудови Євразійського економічного союзу.

Про це заявив на міжнародній конференції "Росія і Китай: сучасний стан та перспективи розвитку", організованій Центром дослідження Росії, екс-голова Служби зовнішньої розвідки України, президент аналітичного центру геополітичних досліджень "Борисфен Інтел" Віктор Гвоздь, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Протягом останнього часу в рамках реалізації стратегічної ініціативи "Один пояс, один шлях" Китай посилив свої позиції в економіках пострадянських країн і вже переважає Росію за низкою ключових показників. Насамперед це стосується країн Азії", - сказав Гвоздь.

У цьому контексті він поінформував, що у 2017 році частка Китаю в зовнішній торгівлі, зокрема, Киргизстану досягла майже 57%, а Росії - знизилася до 17%.

Читайте також: Україна-Китай: Ініціатива "Один пояс, один шлях" набирає обертів

Окрім того, зазначив Гвоздь, китайські інвестиції в економіку пострадянських країн також зростають і починають перевищувати російські. Зокрема, обсяг накопичених інвестицій КНР в економіку Казахстану становить 12,6 млрд доларів, повідомив він.

"За рахунок цього Китай фактично зводить нанівець плани Москви щодо побудови Євразійського союзу як нової форми об'єднання колишніх радянських республік на чолі з Росією", - переконаний екс-голова СЗРУ.

Євразійський економічний союз був створений 29 травня 2014 року. З 1 січня 2015 року договір набрав чинності. До нього увійшли Білорусь, Казахстан і Росія, 2 січня - Вірменія, а 14 травня до нього приєднався Киргизстан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-