Україна-Китай: Ініціатива

Україна-Китай: Ініціатива "Один пояс, один шлях" набирає обертів

Укрінформ
Придбання Бохайською товарною біржею (Bohai Commodity Exchange) Українського банку реконструкції та розвитку (УБРР) цілком вкладається в логіку ініціативи керівництва КНР "Один пояс, один шлях".

Про це в інтерв'ю кореспонденту Укрінформу розповів голова правління біржі Янь Дуншен.

"Китайські інвестиції у рамках ініціативи голови КНР Сі Цзіньпіна спрямовані не лише на будівництво загальної транспортної інфраструктури, а й на створення фінансової інфраструктури; тому придбання Бохайською товарною біржею Українського банку реконструкції та розвитку потрапляє в останню категорію", - сказав Янь.

Він нагадав, що після проголошення КНР ініціативи "Один пояс, один шлях" Україна однією з перших європейських країн позитивно відреагувала та підписала відповідний меморандум про співпрацю. 

Голова біржі упевнений, що як китайські, так і закордонні інвестори однаково зацікавлені в можливостях розвитку в рамках цього проекту. Він вірить, що ця ініціатива є "амбітним баченням та новими можливостями для країн, які розташовані вздовж "Шовкового шляху", спільно розвиватися, налагоджувати торгівлю, спільно досягти мети існування людства". Ініціатива Китаю є відкритою та всеохоплюючою, зауважує він. 

Як відомо, ініціатива була висунута в 2013 році головою КНР Сі Цзіньпіном. За офіційними даними Китаю, вона охоплює більшу частину Євразії, з'єднуючи країни, що розвиваються, в тому числі "нові економіки", і розвинені країни. На території мегапроекту зосереджені багаті запаси ресурсів, проживає 63% населення планети.

Тяньцзінська Бохайська товарна біржа (Bohai Commodity Exchange), яка придбала 99,99% акцій Українського банку реконструкції та розвитку (УБРР), планує використати успішний досвід фінансово-кредитної системи КНР в українських умовах.

"Бохайська товарна біржа через можливості свого банку планує інвестувати як у традиційні інфраструктурні проекти, так і намагатиметься використати в Україні позитивний досвід розвитку Китаю, який сприятиме розвитку фінансової та кредитних систем України, допомагатиме росту ринку та економіки держави", - заявив Янь.

Читайте також: Китай зацікавився купівлею українських літаків

Він поінформував, що під керівництвом Національного банку України та за допомогою відповідних структурних підрозділів Фонду державного майна, Комісії з цінних паперів та фондового ринку України Бохайська товарна біржа в листопаді цього року отримала остаточне схвалення НБУ і закінчила процес придбання банку. Це свідчить про реальні можливості китайських інвесторів брати участь у розвитку українського фінансового ринку та економіки, підкреслив Янь.

На сьогодні Банк реконструкції та розвитку став першим банком в Україні з китайським фінансуванням.

Бохайська товарна біржа була створена в 2009 році згідно з національною стратегією розвитку Бохайської відкритої зони економічного розвитку міста центрального підпорядкування Тяньцзінь. Біржу створено з метою обслуговування реальної економіки в рамках реалізації національної стратегії з використанням нової інноваційної моделі. Біржа надає послуги різним промисловим та сільськогосподарським підприємствам із 30-ти китайських провінцій і міст. Понад 150 великих ринково орієнтованих державних та великих приватних підприємств використовують її механізми. На біржі зареєстровано понад мільйон користувачів. Сукупний загальний обсяг укладених угод -  понад 10 трильйонів юанів. Загалом прямо або опосередковано в біржових операціях зайнято більш ніж 20 мільйонів людей. 

Повний текст інтерв'ю читайте згодом на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-