Відокремлення ГТС: Нафтогаз завершив перший етап

Відокремлення ГТС: Нафтогаз завершив перший етап

Укрінформ
У рамках реорганізації НАК "Нафтогаз України" завершено перший етап відокремлення від цієї держкомпанії функції оператора газотранспортної системи (ГТС).

Про це повідомляється на сайті ПАТ "Укртрансгаз".

"Завершено перший етап відокремлення функції оператора ГТС (анбандлінг - ред.) - створений та почав працювати "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) як філія в структурі ПАТ "Укртрансгаз", - йдеться у повідомленні.

Як наголошують в Укртрансгазі, наразі "Оператор ГТС України" - це повноцінний і єдиний центр прийняття рішень щодо управління українською газотранспортною системою.

"Ця філія є функціонально самодостатньою структурною одиницею з затвердженою організаційною структурою і штатним розписом (309 посадових одиниць), налічує 209 співробітників, уже обслуговує більше 1000 договорів на транспортування газу в Україні та взаємодіє з іншими філіями Укртрансгазу. Цього вдалося досягти завдяки повній концентрації в рамках новоствореної філії бізнес-процесів та фахівців, що їх виконують", - наголошується в повідомленні.

Як зазначають в Укртрансгазі, це є необхідними та достатніми умовами для забезпечення транспортування газу територією України та подальшої сертифікації оператора ГТС відповідно до європейських норм.

"Сьогодні можна підтвердити, що нам вдалося виконати цю складну та амбітну задачу. За перший місяць автономної роботи "Оператор ГТС України" налаштував процеси ефективного управління ГТС та забезпечив безперебійне транспортування газу європейським та українським споживачам. Це стало можливим завдяки спільній клопіткій праці фахівців Укртрансгазу, НАК "Нафтогаз України" та консультаційної групи PwC", - пояснив генеральний директор філії "Оператор ГТС України" Мирослав Химко.

Як відомо, філію "Оператор ГТС України" було створено в жовтні цього року за результатами погодженого Нафтогазом із Секретаріатом Енергетичного Співтовариства плану внутрішньої реорганізації ПАТ "Укртрансгаз". Відокремлення транспортування газу від інших видів діяльності ПАТ "Укртрансгаз" (зберігання газу в ПСГ, сервісне обслуговування та ін.) в окремий підрозділ (філію) Укртрансгазу стало ключовим практичним кроком на шляху реалізації повного виділення функції оператора ГТС, який визначено постановою КМУ від 01.07.2016 №496.

Читайте також: Енергетичне співтовариство: Перші кроки України щодо андбандлінгу Нафтогазу позитивні

Наступним етапом в процесі анбандлінгу повинно стати виділення "Оператора ГТС України" в окрему юридичну особу поза межами корпоративного управління НАК "Нафтогаз України". Постановою КМУ №496 регламентовано, що виконання даного етапу з передачі функції оператора ГТС в новостворену державну компанію можливе лише після оголошення остаточного рішення щодо транзитного контракту Стокгольмським арбітражем (лютий 2018 року).

Відповідно до оперативної інформації ОГТСУ, в листопаді 2017 року українською ГТС протранзитовано 8,1 млрд м куб. блакитного палива до європейських країн, обсяг імпорту газу з країн ЄС становив 1,3 млрд м куб., а для потреб вітчизняних споживачів в останній місяць осені протранспортовано 3,5 млрд м куб. природного газу. За результатами листопада в єдину газотранспортну систему України надійшло 1,7 млрд м куб. природного газу від газовидобувних підприємств та 0,7 млрд м. куб з українських підземних сховищ газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-