У НБУ повідомили про зменшення дефіциту поточного рахунку у жовтні до $408 мільйонів

У НБУ повідомили про зменшення дефіциту поточного рахунку у жовтні до $408 мільйонів

Укрінформ
Дефіцит поточного рахунку у жовтні 2017 року зменшився порівняно з вереснем до 408 млн дол. через істотне зменшення виплат за рахунком первинних доходів та подальше зростання переказів.

Про це повідомляє прес-служба НБУ

«У жовтні 2017 року дефіцит поточного рахунку очікувано зменшився порівняно з вереснем до 408 млн дол. США через істотне зменшення виплат за рахунком первинних доходів та подальше зростання переказів. Однак одночасно розширився дефіцит торгівлі товарами, через що порівняно з жовтнем минулого року від'ємне сальдо поточного рахунку збільшилося», - йдеться в повідомленні.

Загалом з початку року дефіцит поточного рахунку незначно розширився до 3,3 млрд дол. США (з 2,9 млрд дол. США у січні - жовтні минулого року). Це відбулося насамперед через більші закупівлі продукції машинобудування та енергоносіїв - природного газу та вугілля.

Експорт товарів у жовтні становив 3,5 млрд дол. США. Річні темпи його зростання, попри незначне сповільнення, залишалися на високому рівні (16,7%). Імпорт товарів у жовтні становив 4,5 млрд дол. США. У річному вимірі зростання його обсягів прискорилося до 22,4% за рахунок продукції машинобудування та хімічної промисловості. Чистий приплив за фінансовим рахунком становив 563 млн дол. США (у жовтні минулого року - 257 млн дол. США) і був забезпечений операціями приватного сектору. Платіжний баланс у жовтні зведено з профіцитом на рівні 155 млн дол. США. Це зумовило зростання міжнародних резервів до 18,7 млрд дол. США станом на 1 листопада 2017 року, що забезпечує фінансування 3,7 місяця майбутнього імпорту. У січні - жовтні 2017 року профіцит платіжного балансу досягнув 2,1 млрд дол. США, що перевищує профіцит відповідного періоду минулого року.

Читайте також: В Україні стало на один банк менше

У вересні 2017 року дефіцит поточного рахунку платіжного балансу залишився практично на рівні вересня минулого року (1 млрд дол. США), очікувано збільшившись порівняно з серпнем 2017 року через планові виплати відсотків за реструктуризованими ОЗДП.

За прогнозами міжнародного рейтингового агентства Fitch, дефіцит поточного рахунку в Україні в 2017 році збільшиться до 4,1% ВВП і в середньому на 4% - в 2018-2019 роках.

Даний прогноз збігається з позицією НБУ, який очікує, що дефіцит поточного рахунку платіжного балансу у 2017 - 2019 роках збережеться на рівні $4 млрд.

Дефіцит платіжного балансу свідчить про не конкурентоспроможність вітчизняних товарів та послуг на світовому ринку і активне втручання імпортної продукції, про недосконалість та низьку привабливість нерезидентів до внутрішнього ринку капіталів. Серед зовнішніх причин незбалансованості можуть виступати: зростання світових цін на енергоносії, погіршення загальної економічної кон'юнктури тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-