Нафта дорожчає після продовження угоди ОПЕК+

Нафта дорожчає після продовження угоди ОПЕК+

Укрінформ
Ціни на нафту стримано зростають у п'ятницю за підтримки продовження ОПЕК+ глобального пакту про обмеження видобутку сировини до кінця наступного року.

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com. 

Вартість лютневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent зросла на 0,45% - до 62,92 долара за барель. Ціна січневих ф'ючерсів на нафту марки WTI зросла на 0,38% - до 57,62 долара за барель.

Організація країн-нафтоекспортерів ОПЕК і країн, які не входять до картелю, в четвер домовилися продовжити угоду про скорочення нафтовидобутку до кінця 2018 року, розраховуючи в підсумку прибрати з ринку надлишки сировини і добитися балансу. Однак учасники угоди дали зрозуміти, що готові вийти з неї завчасно у разі перегріву.

У грудні 2016 року нафтовидобувні країни домовилися скоротити видобуток приблизно на 1,8 мільйона барелів за добу, а пізніше продовжили дію пакту до березня 2018 року.

В четвер міністр енергетики Саудівської Аравії Халід аль-Фаліх сказав журналістам, що держави ОПЕК і поза картелем погодилися пересунути термін його завершення на дев'ять місяців - до кінця 2018 року, виправдавши очікування ринку.

Картель також вирішив обмежити видобуток Нігерії і Лівії рівнем 2017 року - спільна квота двох країн буде менш ніж 2,8 мільйона барелів за добу. Раніше вони були виключені з угоди через перебої у виробництві, спричинені бойовими діями.

Фаліх вважає, що говорити про відмову від обмежень передчасно і така ситуація збережеться як мінімум у найближчі два квартали, оскільки ринок вступає в період низького зимового попиту. Він додав, що оцінити успіхи ОПЕК зможе на наступній черговій нараді в червні.

Читайте також: Санкції США відчутно впливають на нафтовий сектор Росії - глава OFAC

Продовження нафтового пакту на 9 місяців вже було закладене в ціну на нафту, у зв'язку з чим аналітики раніше попереджали про понижувальну корекцію.

Goldman Sachs називає прихильність ОПЕК умовам угоди високою, що допомагає нормалізувати рівень запасів нафти.

Однією з головних противаг зусиллям ОПЕК+ залишається нарощування виробництва сировини в США, головним чином ресурсів сланцевої нафти.

"Ціни на нафту, швидше за все, залишатимуться біля поточних рівнів до наступного червня, коли запаси будуть знижені до оптимального рівня завдяки продовженню скорочення видобутку", - сказав агентству Рейтер директор Idemitsu Kosan Кієсі Хомма (Kiyoshi Homma).

Станом на 09:15 за київським часом ціна на нафту марки Brent встановлена на рівні 62,93 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 62,72 долара за барель, що на 9 центів вище від рівня закриття торгів($62, 63).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-