Київські виробники обговорили з представниками влади проблеми у промисловості

Київські виробники обговорили з представниками влади проблеми у промисловості

Укрінформ
Керівники найбільших столичних підприємств обговорили разом з представниками київської влади та Верховної Ради перспективи розвитку промисловості та індустріалізації України.

Про це йшлося на дискусійному круглому столі, що відбувся у Київській торгово-промисловій палаті, повідомляє Укрінформ.

Київські виробники та підприємці одноголосно підтримали рішення на створення урядом експортно-кредитного агентства, яке сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної продукції  та збільшенню обсягу експорту не сировини, а готової продукції з високою доданою вартістю. Підприємці покладають надії на щонайшвидше запровадження нової національно орієнтованої формули державних закупівель "Купуй українське, плати українцям!", а також на безкоштовне підключення до електромереж, створення індустріальних парків.

Президент Київської ТПП Микола Засульський указав на найбільші проблеми в українській економіці та промисловості. За його словами, знос основних фондів, фактично відсутність активного протекціонізму для підприємств, питання пов’язані із залученням фінансів, відтік кваліфікованої робочої сили – це найбільші сучасні виклики, які стоять перед розвитком промисловості.

Голова Комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк представив керівникам київських підприємств промисловий пакет реформ, який запровадить дерегуляцію для експортерів, інвестиційні стимули для нових виробників, доступні кредити, фіскальні стимули для промисловості, безкоштовне приєднання до інженерних мереж.

Підприємці вважають, що законодавча ініціатива "Купуй українське, плати українцям!" зробить обов'язковим врахування нецінових факторів, передусім місцевої складової, при держзакупівлях спеціалізованої продукції. Держзакупівлі та податки, на їх думку, по-справжньому запрацюють на українську промисловість та економіку. А це значить нові робочі місця і гідні зарплати для українців.

За словами голови Комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва, у міжнародній практиці широко розповсюджена багатофакторна оцінка тендерних пропозицій при держзакупівлях. У Франції лише 4% публічних закупівель здійснюється виключно за ціновим критерієм, у Великобританії – 7%, в Голландії – 10%, в Іспанії – 24%. У Німеччині, Австрії та Італії – лише кожна друга держзакупівля йде виключно за ціновим критерієм. Проте в Україні понад 99% публічних закупівель – виключно цінові.

Читайте також: Українська компанія вперше виграла тендер в ЄС за правилами Угоди про держзакупівлі

Заступник директора - начальник управління промисловості та інноваційної політики Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА Анатолій Баган окреслив динаміку індексу промислового підприємства за останні 9 місяців. За його словами, у Києві працюють  763 промислових підприємства, які представляють 9 галузей промисловості. На виробництві залучено 115 тисяч осіб. Такі галузі як легка промисловість, виробництво харчових продуктів, фармацевтика, будівельні матеріали, виробництво хімічних речовин та постачання електроенергії закінчили перший квартал з позитивним індексом промислової продукції. Інші галузі порівняно з попереднім роком мають зменшення виробництва, наприклад машинобудування -20.4%, а найгірший показник по деревообробній та поліграфічній галузі -36.9%.

Очільники найбільших столичних підприємств повідомили про існуючі проблеми безпосередньо на виробництві, надали пропозиції вирішення проблем та власним досвідом показали позитивні приклади роботи. За результатами обговорень присутні вирішили створити звернення із пропозиціями до Комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-