ФГВФО продає права вимоги за 40 тисячами іпотечних кредитів фізосіб

ФГВФО продає права вимоги за 40 тисячами іпотечних кредитів фізосіб

Укрінформ
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставляє на продаж права вимоги за майже 40 тисячами непрацюючих іпотечних кредитів фізичних осіб, заборгованість за якими складає 68 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО

«Упродовж найближчих 10-12 місяців Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставить на продаж, у тому числі на голландський аукціон, права вимоги за майже 20 тис. непрацюючих кредитів фізосіб із балансовою заборгованістю майже 36 млрд грн. Це більше половини загального іпотечного портфелю банків, що ліквідуються (як за сумою, так і за кількістю). Крім того, ще понад 19,5 тис. кредитів із заборгованістю майже 32 млрд грн (47 % за сумою заборгованості та 49 % за кількістю), які перебувають в заставі НБУ, будуть виставлені на аукціон після узгодження умов продажу з Нацбанком», - йдеться в повідомленні.

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування Світлана Рекрут зазначила, що загальний портфель іпотеки у неплатоспроможних банках становить 40 тисяч кредитів, заборгованість за якими складає 68 млрд грн. При цьому обслуговується тільки 2% з них.

«Більшість позичальників помилково вважають, що якщо банк визнається неплатоспроможним, то повертати борги непотрібно. У той час як насправді погашення кредитів – це одне із основних джерел коштів для розрахунку із кредиторами банків. І позичальники просто повинні усвідомити, що повернути борги у будь-якому випадку доведеться, якщо не банку, то новому кредиторові, який придбає права вимоги за кредитом у ході відкритих торгів», – сказала Рекрут.

Читайте також: Фонд гарантування вкладів на рік продовжив термін ліквідації 2 банків

У Фонді гарантування повідомили, що права вимоги за іпотечними кредитами фізосіб банків, термін ліквідації яких добігає кінця, а також ПАТ «КБ «Надра», «АТ «Дельта Банк», АТ «Банк «Фінанси та кредит» та ПУАТ «Фідобанк» - будуть виставлені на продаж на умовах голландського аукціону. Окрім того, іпотечні кредити усіх решти банків, які починали торгуватися з номіналу за «класичною моделлю» та початкова ціна реалізації яких впала нижче 30% від номіналу - також виставлятимуться на продаж на голландські аукціони. При цьому на індивідуальний продаж права вимоги виставлятимуться лише один раз. Наступного разу активи торгуватимуться уже у складі пулів. Повністю перевести продаж прав вимоги за іпотечними кредитами фізичних осіб на голландську систему Фонд планує з початку наступного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-