Кубів доручив розробити новий проект консервації рудника у Стебнику

Кубів доручив розробити новий проект консервації рудника у Стебнику

Фото
Укрінформ
Перший віце-прем’єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів взяв участь у засіданні щодо техногенної катастрофи на території гірничо-хімічного підприємства “Полімінерал” у місті Стебнику. 

Про це повідомляє прес-служба Львівської ОДА.

“Слід напрацювати новий, якісний проект консервації, оскільки попередній мав суттєві недоліки і уже не відповідає вимогам часу. Це довгострокова робота, але уже зараз можна розпочати підготовчі роботи з моніторингу  та технічного забезпечення подальших процедур із залученням експертів. Головне  запобігти подальшим обвалам грунту, бо небезпека залишається велика. Проблему щодо приватних будинків та інших приміщень у зоні ризику треба проводити з урахуванням питання власності”, - сказав Кубів.

Він доручив Мінприроди, Мінфіну, ДСНС, Держгеонадра, Держгеології, Фонду держмайна разом з Львівською ОДА провести відповідні наради та експертизи щодо ситуації у Стебнику та надати свої пропозиції для прискорення розробки проекту консервації рудника.

Степан Кубів відвідав ПАТ "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал" / Фото Николаєвич Альона

Кубів також зазначив, що за довгі роки неконтрольоване затоплення рудника № 2 завдало суттєвої шкоди прилеглій території, включно з житловими будинками, господарськими об’єктами, лінією електропередач, дорогою.

Читайте також: "Цифрова" революція: Кубів нарахував в Україні дві тисячі стартапів

Під час засідання учасники зауважували, що постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки проводиться Львівською ОДА регулярно з 2005 року. За її висновками з 2006 року піднімалася низка питань про необхідність перенесення інженерних мереж та вирішення питань щодо приватних об’єктів у зоні ризику.

“Зараз перед нами стоїть питання у трьох площинах. Перш за все - перенесення високовольтних ліній електропередач. Наступне, що слід вирішити - це проблема з дорогою. Але найголовніше завдання, яке стоїть перед нами сьогодні - це недопущення наступних провалів", - зазначив голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Діяльність Стебницького гірничо-хімічного підприємства “Полімінерал” розпочалася ще у 1922 році, відкрили рудник № 1 та № 2 (над ними зараз знаходяться населені пункти м. Стебник, с. Модричі, с. Станиля). На території рудника № 2 ПАТ “Стебницьке гірничо-хімічне підприємство “Полімінерал” утворився провал земної поверхні, внаслідок несвоєчасного і не в повному обсязі виконання власником підприємства умов договору купівлі-продажу, тобто умов консервації. Цей провал є техногенною катастрофою і загрожує витіканням висококонцентрованого соляного розчину, який зберігається у переповненому хвостосховищі, і потраплянням цього розчину у р. Дністер, через це прийнято рішення розробити новий проект консервації рудника. Протягом 1999-2009 років з резервного фонду державного бюджету виділялись кошти на консервацію об’єкта.  30 вересня 2017 в межах рудника № 2 утворився новий провал 200 м Х 210 м Х 40 м (глибина).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-