Державний ПрАТ: в Укренерго розповіли про

Державний ПрАТ: в Укренерго розповіли про "доленосне рішення" уряду

Укрінформ
Кабінет міністрів України на своєму засіданні ухвалив рішення про початок процесу корпоратизації ДП "НЕК "Укренерго" шляхом перетворення його у приватне акціонерне товариство (ПрАТ) зі 100% акцій у державній власності.

Про це інформує прес-служба "Укренерго".

"Уряд прийняв доленосне рішення, до якого ми йшли багато років. Рішення, яке наближає нас до реальних змін на ринку електричної енергії задля його перетворення у прозорий механізм, що побудований та функціонує на конкурентних засадах зі зрозумілими усім умовами", – заявив глава "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

"Хотів би відразу розвіяти усі чутки та спекуляції, що вже протягом довгого часу супроводжують питання корпоратизації "Укренерго". Враховуючи норми законів України "Про ринок електричної енергії" та "Про акціонерні товариства", оператор системи передачі може бути виключно приватним акціонерним товариством. Але ні про яку передачу "Укренерго" чи його активів у приватну власність не йдеться і не йтиметься", - додав він.

Зазначається, що перетворення Укренерго у акціонерне товариство є положенням закону України "Про ринок електричної енергії" (ч.3 ст.31). Цей самий закон визначає, що державі належать 100% акцій у статутному капіталі оператора системи передачі, які не підлягають приватизації або відчуженню в інший спосіб.

Читайте також: В Укренерго працюватиме незалежна наглядова рада

"Закон України "Про акціонерні товариства" поділяє їх на публічні (ПАТ) та приватні (ПрАТ), які за формою та органами управління, здійсненням контролю та розкриттям інформації не мають суттєвих відмінностей. Головна різниця полягає в розміщенні акцій. Саме акції приватного акціонерного товариства (ПрАТ) НЕ можуть купуватися та/або продаватися на фондовій біржі. Тоді як акції публічного акціонерного товариства (ПАТ) можуть купуватися та продаватися на фондовій біржі, а товариство зобов’язане пройти процедуру включення акцій до біржового реєстру та залишатися у ньому", - роз'яснили в "Укренерго".

Наступними кроками процесу корпоратизації "Укренерго", зазначається у прес-релізі, будуть інвентаризація майна підприємства, оцінка вартості цілісного майнового комплексу і, власне, випуск акцій з передачею їх у держвласність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-