Модернізація на Южно-Українській АЕС значно підвищить її потужність - Енергоатом

Модернізація на Южно-Українській АЕС значно підвищить її потужність - Енергоатом

Укрінформ
На Южно-Українській АЕС проведено ремонти трьох енергоблоків, які дозволять вийти на сумарні показники потужності станції, що востаннє фіксувалися в 2004-2006 роках.

Про це повідомляється на сайті НАЕК "Енергоатом"

"Протягом тижня після включення в мережу енергоблока №3 по закінченні поточного ремонту сумарна потужність Южно-Української АЕС досягне 3050-3055 МВт. Востаннє такі показники на станції фіксувалися в період з 2004 по 2006 рік. Досягти нинішніх параметрів вдалося завдяки комплексу робіт, головна з яких - заміна конденсаторів турбін енергоблоків №1 і №2", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що необхідність заміни конденсаторів була викликана тим, що на южно-українському майданчику конденсатори турбін працюють в значно тяжчих умовах у порівнянні з іншими вітчизняними станціями через підвищений солевміст Ташлицького ставка-охолоджувача. 

Так, на енергоблоці №2 Южно-Української АЕС заміну було виконано в два етапи протягом 2015-2017 років. У перебігу ремонтної кампанії 2017 року на енергоблоці №1 виконано частину робіт з заміни конденсатора турбіни. Це дозволило підвищити ККД, ефективність роботи блока, і після включення в мережу 24 вересня 2017 року він став видавати більше електроенергії. Решту конденсатора турбогенератора планується замінити в ППР-2018.

Крім того, наразі на Южно-Українській АЕС ведуться роботи, щоб і в літні місяці всі три енергоблоки могли працювати на повну потужність. 

Читайте також: Запуск першої ядерної установки зекономить державі понад 5 мільярдів щорічно - Кістіон

Реалізація проекту реконструкції системи технічного водопостачання Южно-Української АЕС дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії на ЮУАЕС через високу температуру циркуляційної води та зняти обмеження потужності енергоблоків, викликані недостатньою здатністю ставка-охолоджувача в спекотні літні періоди. Реконструкція системи техводопостачання ЮУАЕС передбачає реалізацію трьох проектів: будівництво 5 бризкальних басейнів, облаштування струменеспрямовуючої споруди (завіси) в акваторії Ташлицького водосховища, а також комплексу споруд для заповнення і підживлення водоймища-охолоджувача. Практична реалізація проекту реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС розпочалася в березні 2016 року. Тривалість будівництва - 36 місяців", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, внесок в підвищення поточної потужності блоків роблять і заходи, проведені в рамках підвищення теплової потужності на енергоблоці №1. Перший южно-український «мільйонник» став пілотним у реалізації відповідної галузевої програми. У результаті виконаної роботи в листопаді 2016 року блок було виведено на рівень теплової потужності 3045 МВт, що відповідає 101,5% проектної потужності. Підвищити потужність вдалося завдяки виконаній у процесі підготовки до продовження строку експлуатації масштабної модернізації обладнання. 45 надпроектних теплових мегават потужності дозволяють отримати близько 15 додаткових електричних мегават з енергоблока. Реалізація планів з підвищення потужності вітчизняних енергоблоків дозволить виробляти додаткові мегавати електроенергії, що роблять вагомий внесок у підвищення енергобезпеки України. Нині ведеться робота з підвищення теплової потужності енергоблока №2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-