Космічна співпраця з Канадою вимагає розширення вільної торгівлі - голова ДКАУ

Космічна співпраця з Канадою вимагає розширення вільної торгівлі - голова ДКАУ

Укрінформ
Чинної угоди про вільну торгівлю між Канадою та Україною недостатньо для значного нарощення співпраці між країнами у космічній галузі.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів голова Державного космічного агентства України Павло Дегтяренко.

«Угода про вільну торгівлю корисна, але нам треба йти далі. Річ у тім, що ракетно-космічній галузі потрібні ще й чутливі з точки зору міжнародних обмежень товари. Тому, окрім традиційної угоди про вільну торгівлю, треба ухвалювати ще й низку додаткових документів, що дозволять в обидва боки поставляти чутливі матеріали й продукцію», - сказав Дегтяренко.

Він додав, що космічні апарати потребують значних первинних інвестицій, але з часом здатні сповна окупити ці затрати. 

«Якщо ми говоримо про спостереження за поверхнею Землі в інтересах сільського та лісового господарств чи безпеки й оборони, то для того, аби сфотографувати з літака площу, що супутник проходить за один прохід, літаку треба перебувати у небі місяць. Так, супутник дуже дорогий, але якщо традиційним способом намагатися отримати ту ж інформацію, то вийде набагато дорожче», - зазначив голова ДКАУ.

Читайте також: Перший український супутник зв’язку може вийти на орбіту в 2018

Як повідомлялося раніше, на початку листопада між космічними агентствами України та Канади було підписано Меморандум про взаєморозуміння. Документ окреслює правові рамки співпраці між двома країнами у ракетно-космічній галузі.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-