ООН: Проект закону про консолідацію земель в Україні не відповідає міжнародному досвіду

ООН: Проект закону про консолідацію земель в Україні не відповідає міжнародному досвіду

Укрінформ
Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (Food and Agriculture Organization, FAO) надасть рекомендації щодо законодавства України у сфері консолідації земель. 

Про це Укрінформ повідомили в прес-службі FAO. 

"За підтримки міжнародних організацій та проектів, Україна зараз перебуває на заключній стадії підготовки законодавства, що необхідне для відкриття ринку сільськогосподарських земель. У рамках цього процесу ФАО допомагає впровадженню консолідації земель та розробці проекту закону про консолідацію земель", - йдеться у повідомленні.

Так, FAO передала Міністерству аграрної політики та продовольства та Державній службі з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокодастр) свої висновки щодо оцінки правової бази про консолідацію земель в Україні та проекту закону про консолідацію земель, що було сформовано Державним геокадастром. Звіт включає правову оцінку проекту закону та рекомендації FAO стосовно перегляду поточного проекту.

"FAO рекомендує повністю адаптувати нове законодавство до Добровільних керівних принципів з питань володіння та користування земельними, рибними та лісовими ресурсами в контексті національної продовольчої безпеки та найкращого міжнародного досвіду", - зазначила фахівець з юридичних питань FAO Маргрет Відар, яка працювала над звітом. 

"Оцінка FAO полягає в тому, що поточний законопроект не відповідає даним принципам", - наголосила експерт.

Читайте також: Аграрний сектор дає понад 40% валютної виручки - Гройсман

Зокрема, за словами Відар, уряд України розглядає консолідацію земель як важливий інструмент для усунення фрагментації земель, яка, як очікується, набере нових обертів після відкриття ринку сільськогосподарських земель.

Дані по техніко-економічним обгрунтуванням землеустрою, що проводяться в рамках проекту FAO у Фастівському та Білозерському районах, підтверджують, що результатом відкриття земельного ринку буде збільшена фрагментація як у володінні землею, так і у землекористуванні.

«Однак зрозуміло, що в перші роки після відкриття ринку землі проекти консолідації земель не зможуть встигнути за темпами росту фрагментації», - заявив фахівець FAO із питань землеустрою Мортен Хартвігсен.

Крім того, FAO рекомендує, щоб консолідація земель проводилася виключно на основі добровільного підходу, принаймні, для початку. Натомість, існуючий на сьогодні законопроект про консолідацію земель передбачає такий  механізм як на добровільній основі, так і мажоритарній, коли більшість учасників можуть прийняти рішення про реалізацію проекту, навіть якщо меншість не погоджується. 

«Якщо Україна вирішить прийняти закон з положеннями про консолідацію земель на основі більшості.FAO чітко рекомендує встановити належні гарантії безпосередньо в рамках закону, щоб забезпечити повагу і захист законних прав володіння та користування землею. Законопроект потрібно адаптувати до провідної міжнародної практики у питаннях консолідації земель на основі більшості з гарантіями, які захищають власників землі і користувачів, які можуть не захотіти брати участь у проекті ", - заявила Відар.

Іншим важливим пунктом у звіті є прозорість процесу прийняття рішень. FAO рекомендує включити в проект закону положення, що регулюють створення та функціонування директивних органів в проектах консолідації земель. На сьогоднішній день проект не містить таких положень.

Окрім того, FAO рекомендує, щоб консолідація земель здійснювалася в рамках більш широкої програми з планування розвитку громад.

«У даному форматі законопроект фокусує свою увагу виключно на зміні форми власності на землю і зміні землекористування. В ідеалі консолідація земель повинна супроводжуватися підготовкою планів розвитку громади - разом з місцевим населенням і урядом. Це повинен бути інклюзивний процес, коли всі говорять», - підкреслив Хартвігсен.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-