Аудитори під контролем: Рада гармонізує національне законодавство з європейським

Аудитори під контролем: Рада гармонізує національне законодавство з європейським

Укрінформ
Верховна Рада України зробила перший крок до приведення національного законодавства у сфері аудиторської діяльності у відповідність із законодавством Європейського Союзу. 

Народні депутати 228 голосами прийняли у четвер за основу доопрацьований законопроект 6016-д "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Законопроект розроблено з метою приведення норм національного законодавства у сфері аудиторської діяльності у відповідність із законодавством Європейського Союзу, зокрема із положеннями Директиви 2006/43/ЄС та Регламенту 537/2014. 

Як зазначила голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, цей документ вводить більш жорсткі вимоги до претендентів, які хочуть займатися аудиторською діяльністю, та більш жорсткі вимоги до надання аудиторських послуг. 

За словами Южаніної, законопроект передбачає, що контроль за аудиторською діяльністю в Україні нестиме спеціальний орган суспільного нагляду - це Рада нагляду, і він не фінансуватиметься з Держбюджету. Крім цього, існуватиме ще й спеціальна Інспекція із забезпечення якості надання аудиторських послуг. 

Читайте також: У Комітеті Ради заявили про підвищення акцизів на індекс інфляції у 2018 році

Документ визначає також порушення, за які аудитори можуть бути виключені із реєстру аудиторів за допущені правопорушення у своїй роботі. 

Як зазначила Южаніна, законопроект має на меті підвищити рівень довіри інвесторів до фінансової звітності вітчизняних підприємств, у т.ч. державних компаній, та забезпечити можливість виходу аудиторських компаній України на європейські ринки за рахунок визнання еквівалентності систем. Документ також розширює сам ринок аудиторської діяльності, розповіла вона. 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив сподівання, що цей законопроект буде прийнято в цілому до кінця року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-