Мінфін РФ хоче перепродати

Мінфін РФ хоче перепродати "борг Януковича"

Укрінформ
Заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак заявив, що Росія готова перепродати іншій країні так званий "борг Януковича" в $3 млрд.

Про це повідомляє РІА Новости.

"Компроміс по боргу України в три мільярди доларів можливий, якщо інша країна викупить його у Росії", - сказав Сторчак.

За його словами, Москва не раз заявляла про готовність обговорювати варіанти позасудового врегулювання боргу, і зараз такі переговори ведуться через посередників. Він відмовився коментувати хід цих переговорів, проте наголосив, що "чисто теоретично це можуть бути і гроші, і цінні папери якогось іншого суверена".

Як повідомлялося, в грудні 2013 року тодішній президент України Янукович домовився з президентом РФ Володимиром Путіним про надання Україні кредиту на $15 млрд через розміщення українських цінних паперів, які викупить Москва. Невдовзі перша частина цих облігацій на суму $3 млрд була розміщена на Ірландській фондовій біржі, і її викупила Росія.

Протягом осені 2015 року Україна узгодила реструктуризацію своїх боргових зобов'язань з більшістю приватних кредиторів, крім Росії. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом Української держави. Київ наполягає, що це приватний борг колишньої української влади і, отже, має бути реструктурований на загальних підставах.

У грудні 2015 року тодішній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Київ запроваджує мораторій на виплату боргу перед Росією на $3 млрд.

Читайте також: Борг Януковича: Україна подала апеляцію на рішення суду Лондона

Росія звернулася з позовом в Україну про стягнення цих коштів до Високого суду Англії, тому що українські облігації, які вона викупила, були випущені за англійським правом. Україна виступила із запереченням проти цього позову.

Високий суд Лондона 29 березня ухвалив розглянути в прискореному порядку позов Росії до України щодо боргу в $3 млрд. Українська сторона вимагала повного процесу і переконувала, що прискорене судове рішення щодо російського позову в Україну було б невідповідним.

Міністерство фінансів України подало апеляцію на рішення Високого суду Лондона щодо спору з Росією про борг у $3 млрд. Слухання апеляції попередньо призначено на другу половину січня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-