Транзит російського газу через Україну побив 7-річний рекорд - Укртрансгаз

Транзит російського газу через Україну побив 7-річний рекорд - Укртрансгаз

Укрінформ
Станом на 13 листопада транзит російського природного газу до Європи через українську газотранспортну систему (ГТС) досяг рекордного показника за останні 7 років - 80,8 млрд кубометрів. 

Про це в четвер повідомляє державна компанія-оператор ГТС ПАТ "Укртрансгаз".

"Станом на 13.11.2017 оператор української газотранспортної системи протранзитував до європейських країн рекордні за останні 7 років 80,8 млрд кубометрів природного газу в 2017 році", – йдеться у повідомленні.

За даними компанії, загальний обсяг транзиту за 12 місяців минулого року становив 82,2 млрд кубометрів, а за аналогічний період 2016 року – 68,8 млрд кубометрів, що на 15%, або 12 млрд кубометрів, менше, ніж у поточному році.

Найбільші обсяги траспортування газу в цьому році російське ПАТ "Газпром" замовляло у зимовий період (в січні - 8,9 млрд кубометрів) та під час зупинки на ремонт обхідного підводного газопроводу "Північний потік" (в серпні та вересні - 8,8 млрд кубометрів і 8,4 млрд кубометрів).

Читайте також: Найбільший світовий нафтотрейдер зберігатиме газ в Україні

При цьому, як зазначили в Укртрансгазі, Газпром систематично не виконує технічні зобов'язання за контрактом на транзит газу з НАК "Нафтогаз України" щодо дотримання тисків газу в магістральних газопроводах. "В 2017 році у вхідній точці ГВС "Суджа", що знаходиться на російсько-українському кордоні, тиск був нижче контрактного діапазону (60-65 кгс/кв.см) протягом 277 діб (89%), середній тиск за ці дні - 56 кгс/кв.см. На початку листопада на ГВС "Суджа" було зафіксоване ще більше падіння тиску до 52-54 кгс/кв.см", - йдеться у повідомленні.

У компанії додали, що після інформування Укртрансгазом постійно діючої моніторингової групи Європейської комісії про систематичні порушення з боку Газпрому вперше за останні два місяці тиск збільшився (з 7 листапада) до визначених контрактом 60-65 кгс/кв.см.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-