Україна і Молдова координуватимуть дії у синхронізації своїх енергосистем з ЄС

Україна і Молдова координуватимуть дії у синхронізації своїх енергосистем з ЄС

Укрінформ
"Укренерго" і "Молделектрика" координуватимуть дії на шляху синхронізації енергосистем з ENTSO-E (європейська мережа системних операторів передачі електроенергії, - ред).

Про це повідомляється на сайті ПАТ "Укренерго".

"Домовленість про це було досягнуто за результатами робочої зустрічі представників ДП «НЕК «Укренерго» з делегацією молдовських колег з ДП «Молделектрика», що відбулась 15 листопада у Києві. Сторони підтвердили своє прагнення в забезпеченні погоджених дій з реалізації заходів, спрямованих на забезпечення синхронізації енергосистем двох країн з ENTSO-Е", - йдеться в повідомленні.

«Звичайно, Україні та Укренерго належить виконати набагато більший обсяг роботи на шляху до ENTSO-E порівняно з молдовськими колегами, проте наші енергосистеми взаємопов’язані та без Молдови наші євроінтеграційні ініціативи та рух – нездійсненні», – наголосив керівник Укренерго Всеволод Ковальчук, коментуючи підписаний за підсумками зустрічі протокол.

Наразі досягнуто домовленості про створення спільної технічної робочої групи для розробки погоджених дій з реалізації заходів синхронізації по напрямах діяльності (ринок та транскордонні перетоки, експлуатація енергосистеми і диспетчеризація, розвиток мереж, телекомунікаційна інфраструктура та IT).

Зокрема, Укренерго вже підготовлений план заходів по синхронізації ОЕС України з європейським енергооб’єднанням, розрахований на 5 років. Документ охоплює всі напрями діяльності, пов’язані з приведенням параметрів вітчизняної енергосистеми до європейських вимог: модернізацію і реконструкцію генеруючих потужностей, мережі (як магістральні, так і розподільчі), диспетчерську, телекомунікаційну та IT-інфраструктуру, питання гармонізації нормативної та технічної документації.

Подібний план наразі розробляють і спеціалісти Молдовського системного оператора.

Читайте також: Тариф на відпуск електроенергії для теплової генерації за рік зріс майже вдвічі - експерт

Також представники Укренерго повідомили молдовських колег про підписання з ключовими вітчизняними виробниками електроенергії меморандуму щодо узгоджених дій в рамках майбутньої інтеграції ОЕС України до ENTSO-E та розповіли про джерела фінансування виконання заходів з Каталогу вимог.

ENTSO-E - європейська мережа системних операторів передачі електроенергії - організація, що об'єднала в липні 2009 року електричні мережі об'єднань ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE і UKTSOA.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-