Нафтогаз vs Газпром: арбітраж переніс

Нафтогаз vs Газпром: арбітраж переніс "дедлайн" рішення через скаргу росіян

Укрінформ
Стокгольмський арбітраж переніс граничні терміни ухвалення рішень у справах між НАК "Нафтогаз України" та російським "Газпромом" на кінець грудня 2017 р. та кінець лютого 2018 р. через те, що російська компанія подала апеляцію на окреме рішення арбітражу щодо контракту на поставку газу.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі Нафтогазу.

"ПАТ "Газпром" 7 листопада подало апеляцію на окреме рішення трибуналу від 31 травня 2017 року щодо контракту на поставку газу. 9 листопада Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма переніс граничний термін винесення рішень у справах між НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Газпром" щодо контрактів на поставку та транзит газу на 30 грудня 2017 р. та 28 лютого 2018 р. відповідно", - йдеться у повідомленні.

На сьогодні між Нафтогазом та Газпромом діє два контракти: на постачання газу та на його транзит територією України. У 2014 році у Стокгольмі були ініційовані провадження щодо кожного з них.

Контракт на постачання передбачає обов’язок Нафтогазу платити за 41,6 млрд куб. м газу на рік, незалежно від того, відбирає компанія ці обсяги чи ні. З урахуванням 2017 року вимоги Газпрому за цим положенням контракту на кінець поточного року дорівнювали б понад 56 млрд дол. США (включаючи відсотки). В окремому рішенні від 31 травня 2017 року трибунал відмовив Газпрому у задоволенні цих вимог.

Читайте також: Польща vs Росія: газовий арбітраж за кілька тижнів назве дату "підсумкової зустрічі"

Як пояснили у Нафтогазі, на 2018-2019 роки, до завершення дії контракту, Нафтогаз вимагає привести це положення у відповідність до європейського законодавства про захист конкуренції, в результаті чого контрактні обсяги газу будуть кардинально зменшені – з 52 млрд куб. м на рік до рівня, за якого вони не перевищуватимуть 50 відсотків від фактичних потреб Нафтогазу в імпортованому газі. Таким чином, Нафтогаз зможе уникнути необхідності сплачувати близько 28 млрд дол. США у 2018-2019 роках за очікувану різницю між реальними потребами Нафтогазу і вартістю обсягів газу, які передбачалися за контрактом.

Крім того, у арбітражному провадженні Нафтогаз вимагає переглянути контрактну ціну. Газпром наполягає, щоб контрактна ціна не переглядалась. За вже ухваленим окремим рішенням арбітражу перегляд ціни охоплює період з визначеної дати у II кварталі 2014 року. З огляду на питому вагу у відповідних обсягах імпортованого газу, найбільш значущим для перегляду ціни є саме ІІ квартал 2014 року, коли контрактна ціна становила 485 дол. за тис. м куб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-