У Нацбанку підтримують поновлення контролю за цінами

У Нацбанку підтримують поновлення контролю за цінами

Укрінформ
Поновлення роботи Державної цінової адміністрації сприяло би контролю за ціноутворенням у перехідний період.

Таку думку висловив голова ради Національного банку Богдан Данилишин у Facebook.

"Вважаю за доцільне поновлення роботи Державної цінової адміністрації, яка на етапі переходу економіки України від рецесії до зростання здійснювала б контроль за ціноутворенням, на яке в даний час ринок має дуже односторонній специфічний вплив, та зростанням споживчих цін", - зазначив він.

Читайте також: НБУ затвердив додаткові вимоги до порядку ведення Реєстру аудиторських фірм

Данилишин назвав передчасним рішення уряду про скасування регулювання цін на продукти харчування, оскільки, за його словами, в умовах монополізованої економіки України це призвело до підвищення темпів інфляції. 

Голова ради НБУ пояснив, що наразі в Україні спостерігається типова інфляція пропонування, зростає собівартість виробленої продукції. Зокрема, через збільшення витрат виробники змушені піднімати відпускні ціни. 

На думку Данилишина, потрібно провадити політику, спрямовану на збільшення конкуренції, реформування житлово-комунальної сфери з метою запобігання зростанню тарифів, що не зумовлені підвищенням якості послуг, структурну перебудову економіки з метою зниження її залежності від зовнішніх ринків. Він переконаний, що такі заходи спрямовані не лише на зниження інфляції, а й на забезпечення умов для довгострокового зростання економіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-