Експорт свіжих шампіньйонів виріс у 50 разів, але все ще є недостатнім - агентство UMDIS

Експорт свіжих шампіньйонів виріс у 50 разів, але все ще є недостатнім - агентство UMDIS

Укрінформ
Експорт свіжих шампіньйонів з України виріс у 50 разів, але все ще недостатній у порівнянні з грибним виробництвом.

Про це повідомляє Національне грибне агентство UMDIS. 

«Експорт свіжих шампіньйонів з України за 9 місяців 2017 року склав 279 тонн, що в 50 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року (5 тонн). За весь 2016 рік Україна експортувала 40 тонн шампіньйонів. Експорт склав близько 1% обсягу виробництва грибів у країні», - говориться у повідомленні.

Як відзначається, географія експорту не надто різноманітна. 79% шампіньйонів (220 т) відправлено до  Молдови, 20%(56 тонн) було продано в Білорусь. 

Інші країни поділили решту 1%. Лише одна поставка здійснена до Румунії, по одній (літаком) - в Ізраїль та Кувейт.

На долю компанії «Верес» припало 69% усього експорту, і ще 30% експортував приватний підприємець із Вінниці.

Середня ціна реалізації склала 23,6 грн/кг (без ПДВ).

Читайте також: Чиказька біржа запускає торги причорноморською пшеницею та кукурудзою

Що стосується реалізації грибів в Україні, то мінімальна ціна шампіньйонів на сьогодні, згідно з моніторингом агентства UMDIS, зафіксована в Івано-Франківській області. Виробники називають ціни на шампіньйони першого сорту від 20 до 22 гривень за кілограм, а деякі господарства віддають їх по 18 гривень. Для порівняння: ціна в Київській області з господарства - 26-27 гривень; у Хмельницькій, що межує з Івано-Франківською, 22-24 гривень за кілограм. Низька ціна в Івано-Франківську визначена цілком вагомою причиною: появою нових підприємців, які вирощують гриби.

За словами старшого викладача кафедри технологій переробки і зберігання продукції сільського господарства Таврійського державного агротехнологічного університету Ірини Бандури, Україна знаходиться на 4 місці з виробництва грибів у Європі, а кожен українець споживає в середньому 1,8 кг грибів на рік.

При цьому зараз попереду України в галузі виробництва грибів знаходяться тільки Франція, Італія та Іспанія.

Враховуючи корисні властивості органічних грибів і перспективу їх виробництва, об'єми споживання цього продукту в Україні можуть збільшитися ще втричі.

За словами експерта, Україна (в порівнянні з іншими країнами) має хорошу сировинну базу для вирощування грибів. «Солома і лушпиння продаються за досить низькою ціною, а всі виробники посівного матеріалу в Україні мають досвід, щоби забезпечити високу якість міцелія. Такі переваги дають можливість розширювати асортимент», - заявила Бандура під час конференції «Сучасне грибівництво 2017».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-