Тиск на бізнес незабаром може зменшитись - уряд передав до Ради законопроект

Тиск на бізнес незабаром може зменшитись - уряд передав до Ради законопроект

Укрінформ
Кабінет міністрів передав на розгляд Верховної Ради остаточну редакцію проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо протидії тиску на підприємців. 

Документ зареєстровано в парламенті, повідомляє Урядовий портал. 

Коментуючи необхідність ухвалення документа, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман підкреслив, що проблема силових атак на підприємства стала однією з головних, і ділові кола неодноразово скаржилися на це. 

«Я вважаю, що всіх треба поставити перед законом. І цей документ не дозволить нікому чинити беззаконня щодо підприємців», - сказав Гройсман. 

Як відомо, у вересні поточного року в Києві відбулася велика нарада за участю Президента України, Прем’єр-міністра, народних депутатів та керівництва Генеральної прокуратури. Однією з ініціатив, проголошених під час зустрічі, стала ініціатива «маски-шоу-стоп», покликана покласти край будь-яким проявам тиску силових органів на підприємців. 

Продовженням цього діалогу став законопроект про протидію тиску на бізнес, розроблений спільно Міністерством юстиції, Міністерством внутрішніх справ, Секретаріатом Кабінету міністрів, Офісом бізнес-омбудсмена та іншими відомствами. 

Ключові новації документа – неприпустимість та недійсність доказів, отриманих під час виконання ухвали про обшук, винесеної без технічної фіксації. Так само неприпустимими будуть докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника. Окрім того, документ запроваджує обов’язкову звуко- і відеофіксацію проведення обшуку. А докази, отримані у ході обшуку та не зафіксовані технічними засобами, визнаються неприпустимими. 

Читайте також: Кабмін: Вимоги виконали - 50 мільйонів євро можуть надійти у Фонд енергоефективності

Крім того, забороняється вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп’ютерної техніки, серверів та мобільних телефонів суб’єктів підприємницької діяльності. Так само забороняється повторне порушення закритих кримінальних проваджень. 

Водночас законопроект забезпечує розумні строки провадження кримінальної справи. Зокрема, особи, права яких обмежуються, отримують право оскаржувати бездіяльність слідчого та вносити клопотання про застосування розумних строків провадження. Разом з тим представники бізнесу отримують право на підтвердження реєстрації кримінальної справи. Важливим вважається запровадження механізму аудиту діяльності правоохоронних органів у напрямку розслідування економічних злочинів, а також підвищення відповідальності правоохоронців за неправомірні дії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-