Частка атомної енергетики у виробництві електрики сягне 17% до 2050 року - експерт

Частка атомної енергетики у виробництві електрики сягне 17% до 2050 року - експерт

Укрінформ
Ядерна енергетика до 2050 року робитиме найбільший внесок у зменшення викидів парникових газів, а її частка у виробництві електроенергії збільшиться з нинішніх 11% до 17%. 

Про це на Дні атомної енергетики в рамках ХV Міжнародного форуму «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» сказав директор з міжнародного співробітництва НАЕК «Енергоатом» Микола Кухарчук. 

"За прогнозом Міжнародного енергетичного агентства, до 2050 року ядерна енергетика робитиме найбільший внесок у зменшення викидів парникових газів, а її частка у виробництві електроенергії збільшиться з нинішніх 11% до 17%. До 2040 року 65% електроенергії на планеті вироблятиметься із низьковуглецевих джерел енергії", - сказав Кухарчук.

Він зазначив, що ядерна енергетика також дозволить досягти цілей Паризької угоди, пов’язаних зі стримуванням глобального потепління, якщо зростання ядерно-енергетичних потужностей у світі здійснюватиметься за оптимістичними сценаріями МАГАТЕ, WNA, МЕА – 554 ГВт до 2030 р.

Читайте також: Україна може перейти на малі модульні реактори на АЕС до 2035 року - Енергоатом

Водночас, за його словами, за останні 25 років щорічний приріст ядерно-енергетичних потужностей становив менше 5 ГВт і лише у 2015 році він подвоївся та склав 10 ГВт.

"Нині під егідою World Nuclear Association реалізується проект «Гармонія», який включає в себе реалізацію низки заходів, спрямованих на збільшення частки ядерної енергетики до 25% і забезпечення появи додаткових 1000 ГВт ядерно-енергетичних потужностей до 2050 року", - зазначив Кухарчук.

Він наголосив, що реалізація проекту сприятиме збільшенню частки ядерної енергетики у виробництві електроенергії, а декарбонізація електроенергетичного сектору дасть змогу уникнути більше половини всіх викидів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-