Моніторинг грошово-кредитного ринку знизить ризики стабільності гривні - Рада НБУ

Моніторинг грошово-кредитного ринку знизить ризики стабільності гривні - Рада НБУ

Укрінформ
У Раді Національного банку України наголошують на необхідності проведення моніторингу стану грошово-кредитного та валютного ринку, ліквідності банківської системи та її основних чинників впливу.

Про це повідомляє прес-служба НБУ за підсумками засідання Ради Національного банку України.

«Ліквідність банківської системи продовжує знаходитися на безпрецедентно високому рівні. При цьому банки вкладають кошти в депозитні сертифікати Національного банку та державні цінні папери. Загальний обсяг ОВДП в обігу наближається до розміру депозитного портфеля банків. При цьому уряд накопичив історично високі залишки коштів на казначейському рахунку в Національному банку. Кошти місцевих бюджетів продовжують розміщуватися на депозитах банків, замість розширення інвестування реального сектору економіки», - йдеться в повідомленні.

У Раді НБУ зазначають, що такі обсяги ліквідності свідчать про формування «монетарного навісу», який сконцентрований в банківській системі та державному секторі. З огляду на поточний стан грошово-кредитного ринку, витрачання коштів урядом протягом короткого періоду часу, як це традиційно відбувалося в кінці року, може мати більш суттєві ризики стабільності грошової одиниці України ніж в попередні роки.

Читайте також: НБУ: Банківська система прибуткова за підсумками трьох кварталів цього року

«Рада Національного банку наголошує на необхідності проведення моніторингу стану грошово-кредитного та валютного ринку, ліквідності банківської системи та її основних чинників впливу, а також потребі посилення координації грошово-кредитної та бюджетної політики з метою недопущення різкого збільшення пропозиції коштів та посилення інфляційних ризиків», - йдеться в повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-