У банках очікують зростання корпоративних кредитів

У банках очікують зростання корпоративних кредитів

Укрінформ
Протягом наступних 12 місяців банки очікують зростання кредитування в усіх сегментах, найбільш оптимістичні очікування стосуються корпоративного кредитування.

Про це йдеться в аналітичному звіті "Опитування про умови кредитування", повідомляє прес-служба НБУ. 

«Банки очікують зростання кредитування в усіх сегментах протягом наступних 12 місяців, найбільш оптимістичні очікування стосуються корпоративного кредитування», - йдеться у повідомленні. 

У Нацбанку зазначають, що опитування проводилося з 21 вересня до 9 жовтня 2017 року та стосувалося результатів за ІІI квартал цього року, а також очікувань на ІV квартал та наступні 12 місяців. У ньому взяли участь кредитні менеджери 67 банків, на які припадає 97% загальних активів банківської системи. Частка банків, які вважають, що корпоративне кредитування збільшиться протягом наступних 12 місяців, склала 76% (у ІІ кварталі - 68%). Вищих обсягів кредитування домогосподарств очікує 64% опитаних. Традиційно оптимістичними є очікування припливу депозитів  населення та бізнесу.

Читайте також: Кредитну ставку для київських підприємців зменшать до 7,5%

У ІІІ кварталі збільшився попит на всі види корпоративних кредитів. На думку опитаних банків, це пов'язано зі зниженням відсоткових ставок, потребами підприємств в оборотному капіталі та інвестиціях, а також необхідністю реструктурувати борги. У секторі домогосподарств через пожвавлення на ринку нерухомості та зниження ставок суттєво зріс попит на іпотечні кредити. Водночас збільшення кредитів у споживчому сегменті було помірним. Основним драйвером тут стало покращення споживчих настроїв населення. На IV квартал банки очікують зростання попиту на кредити як корпораціям, так і домогосподарствам. Банки вважають, що кредитний та валютний ризик виросли у ІІІ кварталі і ця тенденція продовжиться до кінця року. Водночас процентний ризик та ризик ліквідності знизилися, а операційний - не змінився. У ІІІ кварталі стандарти кредитування в більшості банків не змінилися, хоча окремі великі банки підвищували їх для споживчого сегменту. При цьому банки схвалювали більше заявок як на корпоративні, так і на споживчі кредити завдяки зниженню відсоткових ставок. У наступному кварталі більшість банків очікує пом'якшення або незмінності стандартів кредитування у всіх сегментах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-