Росія не виконує договір про аварійну допомогу - Укренерго

Росія не виконує договір про аварійну допомогу - Укренерго

Укрінформ
Російська Федерація де-факто не виконує своїх функцій у рамках взаємної синхронізації електромереж та порушує зобов’язання за договором про аварійну допомогу.

Про це заявив в.о. директора НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук під час виступу на Міжнародному енергетичному форумі "Тиждень Відкритої Енергетики" (Open Energy Week), який цього тижня проходить у Києві, повідомляє glavcom.ua.

"Один із чинників нашої енергозалежності – синхронізація електромереж України, Росії та Молдови. Частоту і потужність у нашій енергосистемі регулює Російська Федерація, як власник більшості генеруючих потужностей. Ми також не маємо можливості вільно торгувати електроенергією в рамках існуючого об’єднання, і багато інших чинників. Тому ситуація в будь-якому випадку потребує змін", – заявив Ковальчук і наголосив на необхідності об'єднання ОЕС України з європейською енергосистемою ENTSO-E.

Водночас, говорячи про об'єднання енергосистем України та Європи Ковальчук зазначив, що в електроенергетичному секторі Україна продовжує залежати від Росії.

За словами в.о. директора НЕК "Укренерго", альтернативи об’єднанню з ENTSO-E немає. Втім, угода про синхронне об’єднання з ENTSO-E передбачає, що без Молдови Україна не приєднається до енергосистеми Європи, так само як і Молдова без України.

"Інтеграція потрібна заради вирішення безпекового аспекту, а також заради економічних вигод, які в майбутньому може отримати економіка України. Передумсім має відбутися технічна інтеграція, створення інфраструктури, яка дозволить об’єднати ринки. В технічному аспекті потрібно досягти відповідності вимогам ENTSO-E – забезпечити самостійне регулювання частоти та потужності, регулювання напруги та реактивної потужності, впровадити заходи захисту енергосистеми у відповідності зі стандартами ENTSO-E та інше", – повідомив Ковальчук.

Читайте також: В Укренерго працюватиме незалежна наглядова рада

Керівник НЕК "Укренерго" висловив сподівання, що Україна зможе зробити це менше ніж за 5-6 років, а за 3,5 року зможе дійти до початку тестування в ізольованому режимі.

Форум Open Energy Week – це 5 днів професійної та відкритої дискусії, обміну досвідом та планами розвитку паливно-енергетичної галузі України між досвідченими фахівцями ПЕК, інвесторами, представниками влади та експертами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-