Миколаївський глиноземний завод придбала швейцарська компанія

Миколаївський глиноземний завод придбала швейцарська компанія

Укрінформ
Миколаївський глиноземний завод (МГЗ), який належав російському олігарху Олегу Дерипасці, придбала швейцарська компанія.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила прес-секретар МГЗ Ірина Прохорова.

«Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив одному з найбільших глобальних трейдерів швейцарській компанії Glenсore придбати ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" і три інші українські компанії, підконтрольні Об'єднаній компанії "Російський алюміній" (РусАл)», - йдеться у повідомленні.

Там також сказано, що Glenсore, отримавши на баланс долі МГЗ, матиме акціонерний контроль над активами алюмінієвої галузі в Україні. У володіння українськими підприємствами, що раніше належали РусАлу, Glencore вступить в найближчі дні.

З огляду на те, що заявлені концентрації не призводять до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках України, АМКУ надав відповідні дозволи.

Надано дозвіл на концентрацію, в результаті якого група Glenсore увійде в капітал іноземних компаній "Гордал Холдінгс А.В.В." і "Гандела Інтернешнл А.В.В.", які є учасниками ТОВ "Компанія "Алюміній України" і "Гуардон Україна" (обидві - Київ), які безпосередньо володіють 13,96% і 86,04% частками в МГЗ відповідно.

Крім цього, АМКУ дозволив Glenсore придбати частку і в ТОВ "Охорона МГЗ" (с. Галицинове, Миколаївська область), в якому зараз 99% належить МГЗ.

Glencore International - швейцарська трейдингова компанія, один з найбільших в світі постачальників сировинних товарів і рідкоземельних матеріалів. Компанія працює в 50 країнах. У штаті підрозділів Glencore знаходиться більше 150 тисяч співробітників. Виручка компанії в 2016 році склала 177 млрд доларів, скоригована EBITDA - 10 млдр доларів.

Читайте також: АМКУ дозволив продаж активів російського олігарха Дерипаски в Україні

Як уже повідомляв Укрінформ, тиждень тому Господарський суд Миколаївської області задовольнив позов обласної прокуратури, розірвавши договір оренди причалів між Миколаївським глиноземним заводом і Фондом державного майна України.

У квітні 2017 року голова Миколаївської обласної державної адміністрації Олексій Савченко ініціював створення на державному рівні тимчасової слідчої комісії, яка б зайнялася перевіркою законності приватизації Миколаївського глиноземного заводу. Він також вважає, що треба забрати у Миколаївського глиноземного заводу 30 відсотків акцій, які колись належали державі або причальні стінки, якими підприємство користується задешево.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-