Нафта стабільна після зростання на загостренні в Іраку

Нафта стабільна після зростання на загостренні в Іраку

Укрінформ
Ціни на нафту малорухомі у вівторок після потужного вчорашнього ралі, викликаного загостренням ситуації на Близькому Сході.

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Вартість грудневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures збільшилася на $0, 01 (0,02%) - до $57, 83 за барель. До закриття попередньої сесії контракт подорожчав на $0, 65 (1,14%) - до $57, 82 за барель. Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на листопад на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) зменшилася на $0, 08(0,15%) - до $51, 79 за барель. 

Ринок як і раніше стежить за ситуацією в Іраку. Видобуток нафти в Іракському Курдистані у зв'язку з конфліктом скоротився на 350 тисяч барелів на добу внаслідок призупинення виробництва на родовищах "Бей-Хасан" та "Авана", повідомило раніше агентство Рейтер із посиланням на джерела. Робітники нафтовидобувних підприємств тимчасово припинили роботу після нарощування присутності іракських збройних сил у районі родовищ.

Видобуток нафти в усьому Іраку, включаючи Курдистан, у вересні, згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), складав 4,52 мільйона барелів на добу.

Конфлікт Багдада і курдської автономії навколо приналежності провінції Кіркук загострився після проведення курдами без згоди іракської влади референдуму про незалежність 25 вересня. У ніч на понеділок прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді розпорядився розпочати операцію щодо відновлення безпеки у Кіркуку. У бік провінції висунулися іракські збройні сили.

Читайте також: Цьогоріч Нафтогаз купив у "дочки" на 700 мільйонів кубів газу більше

Внаслідок конфлікту в Кіркуку були припинені операції по видобутку нафти загальним обсягом 275 тис. барелів на добу на двох родовищах, повідомляє Bloomberg.

Тим часом, згідно з оцінками Управління інформації в області енергетики (EIA) Міненерго США, опублікованими у понеділок, видобуток сланцевої нафти в США у листопаді збільшиться на 81 тис. б/д.

Інвестори також стежать за розвитком ситуації навколо Ірану і США. Президент США Дональд Трамп у п'ятницю відмовився сертифікувати виконання Іраном ядерної угоди, тим самим залишивши право остаточного вибору за конгресом, у якого тепер є 60 днів на те, щоб вирішити, чи відновлювати обмежувальні заходи проти Тегерана. Введення санкцій проти Ірану загрожує обмеженням пропозиції нафти з республіки. 

“У разі введення нових санкцій ми думаємо, що під загрозою тут же опиняться кілька сотень тисяч барелів іранської нафти, призначеної для експорту", - повідомив Goldman.

“Ці питання (Ірак та Іран) нагадують нам про те, що нафта і геополітика тісно пов'язані одне з одним, і так і буде надалі... тому безпека нафтових (постачань) відіграє важливу роль для усіх країн", - сказав глава Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль.

Раніше МЕА зберегло прогноз зростання глобального попиту на нафту на рівні 1,6 мільйона барелів на добу у 2017 році.

Bank of America Merrill Lynch, у свою чергу, підвищив прогноз середньої ціни Brent і WTI до $54 за барель і $49 за барель поточного кварталу відповідно. Попередній прогноз - $50 за барель і $47 за барель. За розрахунками банку, у першій половині 2018 року котирування Brent у середньому торгуватимуться біля позначки $52, 50 за барель.

Станом на 09:45 за київським часом ціну на нафту марки Brent встановлено на рівні 57,72 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 57,90 долара за барель, що на 8 центів вище рівня закриття торгів ($57, 82).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-