Україна подала у СОТ третій позов проти Росії

Україна подала у СОТ третій позов проти Росії

Укрінформ
Україна направила до Світової організації торгівлі вимогу про консультації з Російською Федерацією через численні обмеження імпорту української продукції.

Про це повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

"Сьогодні, 13 жовтня, Україна направила вимогу про проведення консультацій з Російською Федерацією стосовно обмежувальних заходів щодо імпорту соків, пива та пивних напоїв, кондитерських виробів, шпалер (походженням з України - ред.)", - ідеться у повідомленні.

Як роз'яснили у МЕРТ, протягом 2013-2015 років Росія на основі рішень Росспоживнагляду запровадила низку заходів, спрямованих на обмеження імпорту цієї української продукції. Як наслідок, експорт такої продукції з України до РФ фактично припинився.

"Україна вважає, що обмеження імпорту продукції походженням з України не відповідає зобов’язанням Російської Федерації, взятим у Протоколі про вступ Російської Федерації до СОТ, а також положенням Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року, Угоди про спрощення процедур торгівлі, Угоди про технічні бар’єри у торгівлі та Угоди про застосування санітарних та фітосанітарних заходів", - наголошують у МЕРТ.

Читайте також: Україна розпочинає суперечку в СОТ із Казахстаном через обмеження експорту труб

Згідно із встановленою процедурою Російська Федерація мусить протягом 10 днів направити відповідь на отриману вимогу про проведення консультацій, підтвердивши готовність вступити у консультації. Їх дату та місце буде узгоджено після отримання згоди російської сторони.

"Дана справа стане першою в Органі врегулювання суперечок СОТ, коли оскаржуються положення Угоди про спрощення процедур торгівлі", - заявляють у МЕРТ.

Як відомо, Світова організація торгівлі розглядає чотири спори між Україною та РФ: у двох наша держава виступає позивачем, а ще у двох — відповідачем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-