Захисники банків судитимуться з НБУ

Захисники банків судитимуться з НБУ

Укрінформ
Асоціація захисту банків вирішила оскаржити постанову Нацбанку, яка передбачає посилення норм фінансового моніторингу, що створює передумови до корупції та тиску регулятора на банки.

Як вважають в асоціації, норми цієї постанови суперечать ряду законів і прийняті з перевищенням повноважень Нацбанку. Про це йдеться у повідомленні асоціації, яке передали Укрінформу.

"Керуючись збереженням інтересів банків та їхніх клієнтів, Асоціація захисту банків прийняла рішення оскаржити постанову регулятора у судовому порядку", - заявила виконавчий директор Асоціації захисту банків Оксана Чепіжко.

Зокрема, йдеться про Постанову НБУ від 25 травня 2017 року № 42 «Про внесення змін до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу», яким передбачається перевірка банками походження коштів своїх клієнтів.

На думку Чепіжко, нові правила можуть бути використані регулятором як механізм тиску і навіть виведення з ринку небажаних банків. Порушення встановлених НБУ правил фінансового моніторингу трактується регулятором як «ризикова діяльність», санкції за яку можуть бути досить жорсткими: від штрафу в розмірі до 1% статутного капіталу банку до відкликання ліцензії та ліквідації банку.

В Асоціації захисту банків вказують, що прийнятий нормативний акт не відповідає нормам Конституції і базового закону «Про запобігання та протидію легалізації(відмиванню) коштів, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму або фінансування поширення зброї масового ураження».

"По-перше, конституційний принцип презумпції невинуватості поки ще ніхто не скасував і клієнт не зобов'язаний доводити, що він не злочинець і що наявні у нього кошти не отримані злочинним шляхом. По-друге, базовий закон «Про запобігання та протидію легалізації(відмиванню) коштів...»  прямо зобов'язує банки перевіряти походження коштів тільки відносно публічних осіб (ч.5 ст.6 Закону)", - вважає Чепіжко.

Читайте також: У реєстрі Фонду гарантування 90 банків-учасників

НБУ ж, своїм підзаконним актом, змусив банки перевіряти походження коштів не лише у публічних осіб, а й усіх інших клієнтів без виключень, вийшов за рамки вимог закону та своїх повноважень.

"Ми глибоко переконані, що Україна повинна йти шляхом становлення правової держави, де норми Конституції і законів мають вищу силу  порівняно з апетитами держорганів, а введення таких правил для банків можливе тільки законом і після того, як для цього буде створено необхідні передумови. Зокрема, буде введено загальне нульове декларування, щоб банкіри могли опиратися на його результати, а не гадати на кавовій гущі, ризикуючи отримати санкції з боку не дуже добросовісного і не дуже професійного регулятора", - заявила Чепіжко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-