В Укрспецекспорті заявляють, що працюють винятково за міжнародними правилами

В Укрспецекспорті заявляють, що працюють винятково за міжнародними правилами

Укрінформ
Держкомпанія "Укрспецекспорт" проводить активну діяльність на міжнародних ринках озброєнь, у тому числі й на Близькому Сході та в Африці, проте робить це винятково на підставі відповідних договорів з країнами, які не перебувають під санкціями.

Про це зазначається у відповіді компанії на інформаційний запит Укрінформу.

"Державна компанія "Укрспецекспорт" продовжує провадити активну діяльність на міжнародних ринках озброєння, у тому числі на Близькому Сході та в Африці, представляючи інтереси і можливості вітчизняного оборонно-промислового комплексу. Експортні поставки здійснюються на підставі відповідних договорів (контрактів) для потреб офіційно визнаних силових державних структур країн, які не перебувають під дією міжнародних санкцій", - ідеться в документі.

При цьому в Укрспецекспорті відзначили, що валютні надходження від реалізації таких договорів є основним джерелом фінансування розвитку оборонно-промислового комплексу України, розробки новітніх технологій, створення й закупівлі озброєння і військової техніки для потреб Збройних Сил та інших військових формувань України.

Водночас у компанії наголосили, що від початку свого створення і по теперішній час здійснюють поставки товарів військового призначення у суворій відповідності до вимог національного законодавства і норм міжнародного права.

"Будь-яка міжнародна передача (експорт та імпорт) товарів військового призначення здійснюються державною компанією "Укрспецекспорт" лише за умов отримання всіх необхідних дозвільних документів (ліцензій) компетентних державних органів, які засвідчують легітимність зовнішньоекономічних операцій, підтверджують відсутність претензій до всіх сторін здійснення таких операцій. Адже рішення про видачу кожного окремого конкретного дозволу або відмову у видачі в обов’язковому порядку приймається колегіально — із залученням всіх державних органів та установ, задіяних в національній системі експортного контролю", - додали в компанії.

Разом з тим зазначається, що Укрспецекспорт є уповноваженим державою посередником у здійсненні діяльності у сфері експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення, але є лише одним із багатьох суб’єктів, яким надані повноваження на право здійснення експорту, імпорту товарів військового призначення та товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю.

Читайте також: "Укрінмаш" готовий підтвердити, що поставок зброї до Південного Судану не було

Як відомо, 25 вересня міжнародна організація Amnesty International Україна поширила інформацію про нібито незаконне постачання українською компанією "Укрінмаш" зброї до Південного Судану.

26 вересня міжнародний Проект OCCRP звинуватив Україну у посередництві постачання зброї з Європейського Союзу до окремих країн Східної Африки, Близького Сходу та Азії.

В "Укрінмаші" та Державній службі експортного контролю ці інформації спростували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-