Савчук: Україна за три роки залучила понад 700 мільйонів євро у

Савчук: Україна за три роки залучила понад 700 мільйонів євро у "зелену" енергетику

Укрінформ
За останні три роки в Україні залучили понад 700 млн євро інвестицій у розвиток альтернативних джерел енергії.

Про це пише Урядовий портал за результатами робочої поїздки до м. Берлін (Німеччина) голови Держенергоефективності Сергія Савчука, який взяв участь у конференції в рамках Тижня відновлюваної енергетики та енергоефективності, організованого Німецьким товариством міжнародної співпраці.

«Більше 700 млн євро інвестицій, залучених за останні 3 роки у генерацію «чистої» енергії – свідчення сприятливого регуляторного поля та привабливого ринку з величезним ресурсним потенціалом», - сказав Савчук. 

Як пояснив голова, серед основних досягнень – впровадження стимулюючого тарифу на тепло з альтернативних джерел, прив’язка «зеленого» тарифу до євро та можливість укладати довгострокові договори купівлі-продажу енергії за «зеленим» тарифом. 

«Усі проекти з «чистої» енергетики вкрай необхідні Україні, адже вирішують не лише енергетичні, а й екологічні та економічні проблеми громад. Це зменшення шкідливих викидів вуглецю, активізація роботи місцевого бізнесу, підвищення зайнятості населення, пожвавлення економіки. Особливо актуальним для українських міст є виробництво енергії з відходів», - повідомив Савчук.

Читайте також: Нормативна база по Фонду енергоефективності буде готова до кінця року - Зубко

Він розповів, що в Україні щорічно викидається 10 млн тонн побутових відходів, з яких можна виробляти 3,5 млн Гкал тепла та 1,2 млрд кВт-год електроенергії, заміщаючи 700 млн кубометрів газу щорічно. Для освоєння такого потенціалу агентством вже розроблено економічну модель встановлення заводу з виробництва енергії з відходів.

Окрім цього, Держенергоефективності працює над механізмом стимулювання підприємств до енергоефективності. Також опрацьовується питання створення якісної проектної документації для залучення інвестицій. 

«В Україні ми дали поштовх розвитку багатьох сфер: генерації «чистої» електроенергії та тепла, стимулюванню переходу населення на сонячні панелі, утепленню житлового фонду, впровадженню ЕСКО-проектів та енергоменеджменту у бюджетній сфері. Нам є що запропонувати іноземним інвесторам, і водночас ми готові продовжувати залучати досвід та технології провідних країн світу, зокрема Німеччини», - додав Савчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-