Від НБУ вимагають 380 мільйонів компенсації за Актабанк

Від НБУ вимагають 380 мільйонів компенсації за Актабанк

Укрінформ
Компанія «Центр-Агро-Трейд», власник 95% акцій неплатоспроможного банку «Актабанк», вимагає від НБУ компенсувати 380 млн грн, які вони втратили після того, як НБУ довів Актабанк до неплатоспроможності. 

Про це йдеться в прес-релізі компанії «Центр-Агро-Трейд», що є в розпорядженні Укрінформу.

«Позов було подано до Господарського суду м.Києва. Справу № 910/13134/17 розглядав суддя Юрій Підченко. Компанія «Центр-Агро-Трейд» у своєму позові стверджує, що Національний банк України своїми діями спричинив знецінення акцій банку та фактично позбавив акціонерів права ними розпоряджатися та керувати роботою банку. Захисник порушених прав акціонерів Актабанку звернув увагу суду на практику Європейського суду з прав людини, який виносив рішення з аналогічних справ на користь позивачів, керуючись нормами Конвенції  «Про захист прав людини і основоположних свобод», - йдеться в повідомленні.

У компанії зазначають, що правова позиція Національного банку України зводилась до того, що застосовані проти Актабанку заходи впливу, а саме обмеження, зупинення чи припинення операцій банку, накладення на нього штрафів та позбавлення генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій, не позбавляло банк права здійснювати банківську діяльність. Тому шкоди акціонерам банку завдано не було, й позов до НБУ є невиправданим.

Читайте також: ПриватБанк прострочив повернення коштів

Рішення Господарського суду м. Києва (перша інстанція) було винесено на користь Національного банку України.

«Ми очікували на такий результат, тому що в умовах чинної судової системи стягнення з Національного банку такої великої суми коштів - швидше, неможливий прецедент. Та ми продовжимо боротьбу за відстоювання порушених прав наших клієнтів, акціонерів Актабанку, й підемо в апеляцію», - заявила адвокат, партнер Адвокатської фірми «Династія» Сніжана Карагодина. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-