Нафта дешевшає через зростання видобутку ОПЕК у вересні

Нафта дешевшає через зростання видобутку ОПЕК у вересні

Укрінформ
Ціни на нафту знижуються у понеділок на тлі повідомлень про зростання її видобутку в країнах ОПЕК. 

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com. 

Вартість грудневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent знизилася на 0,37%, до 56,58 долара за барель. Вартість листопадових ф'ючерсів на нафту марки WTI опустилася на 0,29%, до 51,52 долара за баррель.

Видобуток нафти ОПЕК у вересні зріс на 50 тисяч барелів на добу на тлі збільшення іракського експорту і підйому виробництва у Лівії, яка не входить у глобальний пакт про скорочення нафтовидобування ОПЕК та інших держав (Опек+), свідчать дані дослідження агентства Рейтер. Рівень дотримання угоди Опек+ у вересні знизився до 86% з 89% у серпні, показало дослідження агентства. Основна частина загальних скорочень продовжує припадати на одного з провідних виробників - Саудівську Аравію.

ОПЕК і ряд країн, що не входять в організацію, домовилися наприкінці 2016 року у Відні про скорочення свого видобутку нафти сумарно на 1,8 мільйона барелів на добу з жовтневого рівня. Угода була поміщена на перше півріччя 2017 року з можливістю продовження. У травні термін її дії було продовжено на дев'ять місяців - до кінця березня 2018 року.

Інвестори теж продовжили відігравати дані американської нафтогазової сервісної компанії Baker Hughes, а GE Company (BHGE) про динаміку кількості бурових установок у США за тиждень. За даними компанії, за тиждень, що завершився 29 вересня, кількість установок зросла на п'ять штук, або на 0,5%, до 940 штук. У річному вираженні кількість бурових установок зросла на 418 штук, або в 1,8 раза. Кількість нафтових бурових установок зросла на шість або на 0,8%, до 750 одиниць. Кількість газовидобувних установок знизилася за тиждень на одну штуку або на 0,53%, до 189 штук.

Читайте також: Укртранснафта не знайшла покупців на чергову партію нафти з Кременчуцького НПЗ

Крім того, зниження нафтових цін пов'язано з тим, що трейдери продовжили фіксувати прибуток на тлі збільшення вартості "чорного золота" минулого тижня. Зростання цін було пов'язано з референдумом про незалежність в Іракському Курдистані, який відбувся минулого понеділка і на якому 92,7% виборців проголосували за незалежність регіону. Учасники ринку побоювалися з приводу збоїв поставок нафти через територію регіону. Туреччина заявила, що в питаннях експорту співпрацюватиме виключно з центральним урядом у Багдаді. А Президент Туреччини Таїп Ердоган пригрозив припинити транзит нафти з Курдистану через Туреччину.

Станом на 09:45 за київським часом ціна на нафту марки Brent встановлена на рівні 56,55 долара за баррель. На відкритті Brent торгувалася по 56,72 долара за баррель, що на 7 центів нижче від рівня закриття торгів ($56,79).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-